Een oud huis verduurzamen: 8 tips

Een oud huis verduurzamen: 8 tips
Het verduurzamen van oude huizen is een belangrijke stap naar een groenere toekomst en naar een besparing op je energierekening. Oude huizen hebben vaak karakter en charme door de mooie oude elementen, maar deze kunnen er ook juist voor zorgen dat het het energieverslindend is.

Gelukkig zijn er waardevolle tips om oude woningen te veranderen tot energiezuinige, milieuvriendelijke en duurzame woningen. Wil je een oud huis verduurzamen? Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen.

8 duurzame maatregelen

1. Isolatie als basis

Het begint allemaal met isolatie. Als je je oude huis niet goed geïsoleerd is, dan blijf je hoge energielasten hebben. En dit is precies wat je wilt voorkomen. Sommige oude woningen hebben zelfs nog energielabel G wat leidt tot warmteverlies en een enorm hoog energieverbruik. Zonde.

Het behalen van een hoger energielabel is met een oud huis soms wel een uitdaging. Denk aan het isoleren van het dak, de vloer en de muren. Isoleren is dan misschien even een flinke investering, maar deze verdien je gemiddeld binnen twee jaar tot vijf jaar terug.

Begin met het isoleren van de schil van het huis, dit levert de grootste besparing op. Via het dak kan je wel 30% van de warmte verliezen. Isoleer deze met glaswol, vlaswol of PIR en probeer een Rd-waarde van minimaal 3,6 te halen om te kunnen spreken van goede isolatie en echt te gaan besparen op die rekening.

Wanneer de ruimte onder je huis niet geïsoleerd is, trekt kou door de vloer naar boven en dat voel je direct. Zeker in de winter is dit merkbaar. Isoleer je kruipruimte met bijvoorbeeld Tonzon thermoskussens. De stilstaande lucht in de luchtzakken kunnen soms wel voor een Rd-waarde van 5,5 zorgen, dat bekent geen koude voeten meer!

Bestel je isolatiemateriaal

Bestel nu je isolatiemateriaal en krijg alles voor de klus in één keer thuisbezorgd. Begin vandaag nog met isoleren en besparen!

Naar de shop

2. Kieren en gaten dichten tegen tocht

Een andere maatregel die enorm kan helpen bij oude huizen is het weren van tocht door middel van tochtwering. Dit is een kleine investering, maar heeft groot effect op het wooncomfort. Plaats tochtband rondom ramen en deuren, hiermee voorkom je koude tocht dat via kieren binnen komt. Plaats ook tochtstrips onderaan deuren. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat kou vanuit de hal je woonkamer binnen komt. En heb je een brievenbus in je voordeur? Dan kan je een brievenbusborstel ophangen om daar de kou al tegen te houden.

3. Kies voor een energiezuinige verwarming

Vervang verouderde verwarmingssystemen door duurzame alternatieven, zoals zonnepanelen, een warmtepomp en een zonneboiler. Een warmtepomp vereist wat ruimte in een huis, maar kan een slimme vervanger zijn voor je oude verwarmingssysteem. Zowel zonneboilers als warmtepompen gebruiken natuurlijke warmtebronnen.

Overweeg ook vloerverwarming als een milieuvriendelijke optie zonder radiatoren. Combineer deze maatregelen met zonnepanelen om je huis grotendeels op elektriciteit te verwarmen in plaats van op gas.

Deze maatregelen moeten geïnstalleerd worden door een gespecialiseerd bedrijf. Dit brengt vaak hoge kosten met zich mee. Maar gelukkig zijn daar subsidies voor, zoals de ISDE-subsidie.

4. Vervang oude ramen

Veel kou komt via de ramen de woning binnen. Zeker wanneer je nog enkelglas hebt, kost je dit veel energie. Vervang al het glas door HR++ glas. Hiermee ga je gemiddeld zo'n € 260 per jaar besparen (bij een woning met 20m2 glas). En je woning voelt meteen stuk aangenamer aan. Deze duurzame investering verdien je gemiddeld binnen 8 tot 10 jaar terug.

Naast het glas kan je ook kozijnen vervangen en verduurzamen. Isolerende kozijnen en deuren hebben luchtkamers of een harde isolatielaag tussen de buitenkant en binnenkant. Daar zie je niets van, maar het werkt wel.

Duurzame deuren met isolerend glas is tevens het overwegen waard en dragen bij aan het behoud van een aangename temperatuur in huis en zorgen voor een vermindering van het gasverbruik van je verwarming. Zo profiteer je van optimale warmte in je huis.

5. Waterbesparende apparatuur

Installeer waterbesparende apparatuur, zoals waterbesparende douchekoppen, toiletten met dubbele spoeling en kranen met automatische uitschakeling. Deze eenvoudige aanpassingen verminderen niet alleen je waterverbruik, maar ook je energiekosten.

Ook oude apparaten vervangen door nieuwe kan je een fikse energiebesparing opleveren. Denk aan de aanschaf van nieuwe huishoudelijke apparaten, zoals een vaatwasser of wasmachine. Deze apparaten zijn tegenwoordig steeds duurzamer en zuiniger.

6. Slimme technologieën voor energiebeheer

Maak gebruik van slimme technologieën om je energieverbruik te monitoren en te beheren. Slimme thermostaten, verlichtingssystemen en apparaten kunnen worden geprogrammeerd om energie te meten en te besparen wanneer je het niet nodig hebt, waardoor je kosten worden verlaagd en je ecologische voetafdruk kleiner wordt.

Het is aan het begin van het nieuwe jaar altijd goed om te weten wat je het afgelopen jaar hebt verbruikt, zodat je daar vervolgens beter op kunt letten en nog beter kunt besparen en verduurzamen. Een slimme technologie waar je zeker mee kunt besparen en verduurzamen.

7. Recycle en hergebruik materialen

Geef bij een verbouwing van je woning de voorkeur aan het gebruik van gerecyclede en herbruikbare materialen. Dit vermindert de vraag naar nieuwe grondstoffen en helpt de hoeveelheid afval te verminderen. Oude houten vloeren, deuren of bakstenen van een uitbouw kunnen een nieuw leven worden ingeblazen in je gerenoveerde woning. Er is niets leuker dan dat je je woning gebouwd hebt met je eigen hergebruikte materialen.

Ook is er extra subsidie voor biobased materialen. Dit zijn materialen die voor 70% bestaan uit natuurlijke stoffen en goed te recyclen zijn. Kijk hier voor meer informatie over de subsidie.

Shop biobased materialen

8. Vergroening van je leefruimte

Heb je al eens nagedacht over vergroening in je woning of buitenruimte? Dit draagt bij aan het verduurzamen van je woning en omgeving. Integreer groene elementen in je woonkamer en rond je huis. Planten, bomen en struiken bieden natuurlijke schaduw en verminderen de koelingsbehoefte in de zomer. Bovendien dragen ze bij aan een gezond binnenklimaat.

Denk ook eens aan je werkplek, heb je al overwogen om daar ook groen te plaatsen? Vergroenen betekent ook beter functioneren, want groene planten creëren meer zuurstof in een ruimte en hebben zelfs een luchtzuiverende werking.

Maar wat echt een goede investering is, is het aanleggen van een sedum dak op een plat dak. Een sedumdak, ook bekend als groendak of vegetatiedak, is een dakbedekkingssysteem waarop planten worden geplant. Sedumplanten zijn succulenten, wat betekent dat ze water opslaan in hun bladeren. Ze zorgen voor een natuurlijke isolatielaag, helpen regenwater te reguleren en geeft het dak bescherming tegen UV-straling en andere weersinvloeden.

Van niet geïsoleerd naar goed geïsoleerd

Van energielabel G naar A

Met deze waardevolle tips kun je je oude huis transformeren tot een duurzame, energiezuinige woning die goed geïsoleerd is. En nog belangrijker, zorgen voor een fors lagere energierekening. Isoleer eerst de schil, plaats tochtwering, vervang glas, kies voor zonnepanelen en denk aan slimme verwarmingssystemen. Je oude huis zal misschien niet zo energiezuinig worden als een nieuwbouwwoning, maar je kan je label in ieder geval flink verhogen. Soms is een kleine verbouwing voor nodig, maar de investeringen verdien je zeker weten terug en het verhoogde wooncomfort is ook wat waard.

Laten adviseren?

Ben je geïnteresseerd en wil je weten waar je nog meer kunt besparen en met welke verschillende maatregelen je een oud huis kunt verduurzamen en isoleren? Neem dan contact met ons op. We kunnen je adviseren over isolatie, zoals dakisolatie, vloerisolatie, kruipruimte isolatie en wandisolatie.

Vraag maar raak!

Onze klantenservice staat klaar voor al jouw klusvragen. Ze denken graag met je mee zodat jij je klus het beste uit kan voeren.

Neem contact op