Faseverschuiving, wat is het en waarom is het belangrijk?

1. Wat is faseverschuiving?
Faseverschuiving geeft aan hoe lang het duurt voordat warme lucht door het isolatiemateriaal trekt. Hoe hoger de faseverschuiving, hoe langer de warmte binnen blijft in de winter en juist buiten blijft in de zomer. Dit is vooral belangrijk voor daken, omdat hier de meeste warmte verloren gaat in de winter of juist binnenkomt in de zomer.
2. Hoe werkt faseverschuiving?
Als het in de zomer warmer wordt, warmt het dakoppervlak op. Deze warmte trekt door de isolatie naar binnen. Isolatiematerialen met een hoge faseverschuiving kunnen deze warmte goed opslaan. Hierdoor blijft de binnentemperatuur mooi stabiel en aangenaam. Zodra het buiten afkoelt, geven deze materialen de opgeslagen warmte weer af.
Hoe meer warmte een materiaal kan opslaan, hoe langer het duurt voordat deze warmte naar binnen komt en je woning opwarmt.
In de winter werkt het precies andersom. Het dak houdt de warmte langer vast, waardoor de temperatuur in je huis stabieler en aangenamer blijft. Dit betekent dat je in de zomer minder behoefte hebt aan airconditioning en in de winter minder hoeft te verwarmen. Ideaal, toch?

3. Wat bepaalt de faseverschuiving?
De exacte waarde van faseverschuiving is afhankelijk van de isolerende eigenschappen van het materiaal en de dikte die je toepast. Het is handig om te onthouden dat biobased materialen de hoogste faseverschuiving hebben. Minerale wol heeft een gemiddelde faseverschuiving, terwijl harde isolatiematerialen zoals PIR of EPS een beperkte faseverschuiving hebben.

Ga jij op faseverschuiving letten?
Nu weet je precies wat faseverschuiving is en dat een hoge faseverschuiving vooral prettig is voor je dak waar veel zon op staat. Ga jij erop letten wanneer je isolatiemateriaal besteld?

Isoleer je dak!
Op onze website vind je uitgebreide stappenplannen en klusvideo's voor verschillende klussen voor dakisolatie. Isoleer bijvoorbeeld met glaswol, PIR of een alles-in-één-systeem.
Ontdek onze klussen