Goedkope en snelle manieren om je huis te verduurzamen
Zelfs met kleine stapjes. Gelukkig zijn er veel betaalbare en snelle manieren om je huis te verduurzamen, zoals met bijvoorbeeld radiatorfolie. We leggen in dit artikel enkele praktische tips uit om je woning duurzamer te maken. Lees en laat je inspireren: goedkopen en snelle manieren om je huis te verduurzamen.
Waarom je huis verduurzamen?
Het verduurzamen van je huis hoeft niet duur of ingewikkeld te zijn. Met deze praktische tips kunnen huiseigenaren op een betaalbare en snelle manier bijdragen aan een groenere leefomgeving. Door slimme keuzes te maken, kunnen we niet alleen onze ecologische voetafdruk verkleinen, maar ook profiteren van lagere energiekosten op de lange termijn. Duurzaam wonen is niet alleen goed voor het milieu; het is ook een investering in de toekomst en ons welzijn.
Kijk isolatie in je huis goed na
Een van de meest kosteneffectieve manieren om energie te besparen is het verbeteren van je huis met isolatie. Controleer je huis op alle vlakken waar isolatie is aangebracht en waar het isoleren beter kan. Denk aan isolatie van je dak, muur, wanden, kruipruimte en vloeren. Wanneer je een Rd-waarde (isolatiewaarde) van 3,5 behaalt met je isolatie, wordt dat gezien als goede isolatie. Haal je dit niet? Dan kan je eventueel na-isoleren.
Wil je je huis isoleren met isolatiemateriaal? Kies dan bijvoorbeeld voor glaswol, PIR, houtvezels of vlaswol. Deze isolatiematerialen kunnen allemaal hoge isolatiewaardes behalen en houtvezel en vlaswol zijn ook nog eens duurzame materialen en milieuvriendelijk.
Is je huis al goed geïsoleerd of heb je hier geen mogelijkheid toe? Dan kan je ook kleinere isolatieklussen doen, zoals het toepassen van buisisolatie, radiatorfolie en tochtwering. Door goed te checken of er geen kieren, naden en gaten in de muur zijn waar koude lucht doorheen kan komen, kun je ook al een groot verschil maken met kleinere klusjes. Soms is het toepassen van de juiste tochtband al voldoende om een muur, raam, kozijn of deur tochtvrij te maken en als je je huis optimaal wilt verwarmen.
Shop meteen je isolatiemateriaal
Isoleren met radiatorfolie
Het gebruik van radiatorfolie is een goedkope en snelle manier om warmteverlies van een radiator te voorkomen. De folie wordt aan de achterkant van de radiator geplaatst en de warmte die normaal richting de muur straalt wordt door de reflecterende folie terug de kamer in gekaatst. Dit zorgt ervoor dat je huis sneller opwarmt en het verwarmingssysteem niet harder hoeft te werken om je huis op temperatuur te houden en hiermee bespaar je weer op je energierekening.
Hangt de radiator aan de binnenzijde van de buitenmuur en heb je geen radiatorfolie geplaatst? Dan betekent dit dat je met je radiator een muur verwarmt die de warmte direct verliest aan de koude buitenmuur.
Radiatorfolie is een milieuvriendelijke oplossing omdat het de behoefte aan extra verwarmingsenergie vermindert, wat op zijn beurt de uitstoot van broeikasgassen verlaagt. De isolatiewaarde van de radiatorfolie is te danken aan verschillende lagen waaruit de radiatorfolie is opgebouwd. In de verschillende lagen bevindt zich stilstaande lucht dat zorgt voor de isolerende werking van de radiatorfolie.
Radiatorfolie heb je zo geplaatst
Radiatorfolie zorgt voor een groot verschil en is gemakkelijk en snel toe te passen aan de achterkant van de radiator of radiatoren. Het kan worden bevestigt met dubbelzijdige tape of magneetjes, afhankelijk van het type folie en de radiator.
Bij het gebruik van radiatorfolie is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je de folie strak tegen de muur en aan de achterkant van de radiator of radiatoren plaatst om optimale resultaten te behalen. Over het algemeen is het een goedkope en kleine investering om radiatorfolie toe te passen aan de radiator met aanzienlijk veel voordelen op het gebied van energie-efficiëntie en warmtecomfort in huis.
Er zijn verschillende soorten radiatorfolie verkrijgbaar en in verschillende afmetingen. Kijk welke het beste past bij jouw plannen en budget. Ons advies is om de radiatorfolie eerst op maat te knippen voor de juiste afmetingen. Meet de breedte van de radiator op of spreid de radiatorfolie voor de radiator uit om te zien hoeveel radiatorfolie je nodig hebt. De grootste uitdaging ligt in de beugels achter de radiator.
Stappenplan radiatorfolie aanbrengen
In het stappenplan leggen we je uit hoe je een radiator in 15 minuten voorziet van radiatorfolie en een ventilator. En snelle en makkelijke klus waarmee je direct bespaart!
Bekijk de stappenLeidingen isoleren en buisisolatie
Denk bij het isoleren ook juist aan ongeïsoleerde leidingen, meestal cv leidingen, buizen en waterleidingen van koper en staal. Ook door leidingwerk en buizen met aluminium gaat veel warmte verloren wanneer ze door onverwarmde ruimtes gaan. De buisisolatie houdt de warmte in de buis waardoor het wisselen tussen opwarmen en afkoelen wordt voorkomen. Dit is vooral relevant voor cv leidingen van warmwatervoorzieningen of verwarmingssystemen.
Minder warmteverlies betekent dat het water dat door de leidingen of buis stroomt, langer warm blijft, waardoor het verwarmingssysteem minder vaak hoeft te draaien en beter op temperatuur blijft. Met buisisolatie is de wachttijd voor warm water aanzienlijk korter dan wanneer je je buizen niet van isolatie voorziet. De buisisolatie houdt de warmte in de buis. Dit merk je vooral wanneer je in de keuken of badkamer warm water nodig heeft.
Buisisolatie voorkomt niet alleen dat warmte verloren gaat, maar ze kunnen ook voorkomen dat leidingen bevriezen in koude omstandigheden. Denk hierbij aan leidingen en buizen die op een plaats gelegd zijn wat ze gevoelig maakt voor bevriezing. Bijvoorbeeld in slecht geïsoleerde huizen en/of vlak onder de vloer. Bevroren leidingwerk en buizen kunnen barsten en leiden tot schade aan het leidingstelsel, wat kostbaar kan zijn om te repareren. Dit kun je beter voorkomen.
In warme omstandigheden kan koud leidingwerk condensatie veroorzaken. Condensatie ontstaat als warme lucht in aanraking komt met een koud materiaal. De warme lucht koelt af en slaat neer op het koude materiaal. Dit komt vooral voor in niet verwarmde ruimtes, zoals een kelder of kruipruimte. De niet verwarmde ruimtes lopen hierdoor kans op schade, kunnen vochtkringen veroorzaken en zelfs schimmelvorming geven en dat kan desastreuze gevolgen hebben voor de constructie van je woning. Buisisolatie van leidingwerk voorkomt condensatie, wat de luchtkwaliteit en de duurzaamheid van je huis ten goede komt. Je hebt verschillende soorten buisisolatie, zoals bijvoorbeeld het zelfklevend sluitsysteem om een buis te isoleren. Dit materiaal blijft plakken door de lijm en is speciaal gemaakt voor buisisolatie.
Check hier hoe je buisisolatie het beste aanbrengt!
Nog een paar tips voor verduurzaming
Energiezuinige verlichting
Maak je nog gebruik van traditionele gloeilampen? Vervang deze dan door energiezuinige LED-lampen. Je verwacht niet misschien niet direct, maar met LED-lampen bespaar je behoorlijk wat euro’s op jaarbasis. De aanschaf van LED-lampen kan best prijzig zijn, maar ze gaan wel veel langer mee dan traditionele gloeilampen en verbruiken veel minder energie. Hierdoor bespaar je ook weer op je energielasten.
Energiezuinige apparatuur
Heb je oude elektronische apparatuur in huis staan, zoals een oude koelkast of vriezer, oude computers, wasmachines en ga zo maar door, kijk dan eens of bepaalde apparaten energie vreten en toe zijn aan vervanging. Tegenwoordig zijn huishoudelijke apparaten energiezuinig en dit kan op de lange termijn een flink besparing opleveren.
Waterbesparende producten
Kijk ook eens naar alle kranen, douchekoppen en toiletten in je huis. Zijn deze aan vervanging toe? Kies dan voor waterbesparende varianten, deze zijn tegenwoordig zo geproduceerd dat ze veel minder water verbruiken. Hierdoor bespaar je weer aanzienlijk op je vaste lasten.
Regenwater opvangen
Wi je je huis extra verduurzamen en hiermee je tuin ook aandacht geven? Overweeg het installeren van een regenwateropvangsysteem. Het opgevangen regenwater kan worden gebruikt voor het water geven van bloemen en planten in je tuin, maar kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden voor het doorspoelen van je toilet. Dit is niet alleen gunstig voor je tuin en woning, je bespaart ook op je waterrekening én denkt positief mee met het milieu.
Gebruik duurzame materialen
Overweeg je je huis te verduurzamen en/of op te knappen? Gebruik bij het renoveren of verbouwen duurzame materialen die recyclebaar zijn of al gerecycled werden. Denk bijvoorbeeld aan gerecycled hout, gerecycled glas en andere duurzame opties voor het aanbrengen van materialen. Hiermee heb je een dubbele verduurzaming in the pocket en weet je dat je de beste materialen hebt gebruikt.
Wees bewust van je energieverbruik
Bij duurzaamheid draait het ook allemaal om een stukje bewustwording. Door duurzame en energiezuinige keuzes te maken, denk je goed mee met het milieu. Zorg bijvoorbeeld dat je apparatuur uitzet wanneer je het niet gebruikt, zoals opladers, televisies, computers en ga zo maar door. Apparaten die in de stand-by modus staan, verbruiken weliswaar minder, maar ze verbruiken ook energie.
Slimme thermostaat
Investeer in een slimme thermostaat die het energieverbruik reguleert op basis van je dagelijkse routine. Deze slimme thermostaat zorgt ervoor dat er zo min mogelijk warmte verloren gaat, het houdt de verwarming in huis constant en dit kan leiden tot aanzienlijke besparingen op de energierekening. Slimme thermostaten zijn in verschillende soorten, maten en kleuren leverbaar.
Gordijnen en rolgordijnen plaatsen
Huis extra goed verwarmen? Kijk dan ook zeker naar het plaatsen van gordijnen en rolgordijnen. Deze zorgen ervoor dat het huis optimaal zijn warmte binnen kan houden. Zorg dat de gordijnen gemaakt zijn van lekkere dikke stoffen, zodat er geen onnodige warmte verloren gaat. Let wel op waar je het gordijn plaatst, want wanneer je het gordijn voor de radiator plaatst, zal de warme stilstaande lucht achter het gordijn blijven hangen of via het raam of de muur wegglippen en de ruimte minder goed zal verwarmen.
Ga aan de slag!
Ga direct aan de slag met het verduurzamen van je huis met het aanbrengen en toepassen van isolatiemateriaal, radiatorfolie, buisisolatie, isolatie voor je kruipruimte en muur om warmteverlies tegen te gaan en de verwarming in je huis tot een optimaal resultaat te brengen, waardoor je energie bespaart op je stookkosten en het milieu centraal staat. Heb je nog vragen of wil je meer weten over het verduurzamen van je huis met radiatorfolie of buisisolatie? Neem gerust en vrijblijvend contact met ons op over jouw aan te pakken klus en we helpen je graag op weg met de juiste producten en aanpak.
Bestel nu je radiatorfolie!
Je hebt het zo aangebracht en je bespaart direct op je stookkosten. Je koopt hier je radiatorfolie en alles om het gelijk aan te brengen zoals radiatorfolietape of magneetjes.
Bestel nu