Hoe kun je het beste een convectorput isoleren?

Hoe kun je het beste een convectorput isoleren?
Het isoleren van een convectorput is een effectieve manier om de energievoorzieningen van je huis te verbeteren, kan helpen om warmteverlies te verminderen en je kunt hiermee je energierekening verlagen. Maar hoe kun je het beste een convectorput isoleren en welke materialen heb je nodig om het goed te isoleren? In dit artikel leggen we je uit hoe je te werk kunt gaan om een convectorput te isoleren, met handig stappenplan. Succes!

  Shop je radiatorfolie

Wat is een convectorput?

Een convectorput is een verwarmingssysteem dat in een uitsparing van en vloer zit waarin een metalen verwarmingselement (convector) is gebouwd. De convectorput met verwarming is meestal afgewerkt met een rooster/roosters dat op gelijke hoogte van de vloer zit. Hierdoor is de verwarming niet direct in het zicht, maar weggewerkt onder de vloer.

Hoe werkt een convectorput radiator?

Het verwarmingselement in een convectorput wordt opgewarmd zodra er warm water door stroomt. Hierdoor ontstaat er een natuurlijke luchtstroom in de convectorput, waarna warme lucht vervolgens opstijgt. De koude lucht van de ruimte wordt naar beneden gezogen en stroomt in de convectorput waar het vervolgens wordt opgewarmd door het verwarmingselement en de ruimte van warmte voorziet. Dit proces herhaald zich continu waardoor er een cyclus van luchtstroom ontstaat. Hoe werkt een ondiepe convectorput? Een convectorput in een ondiepe uitsparing creëert een warme luchtsluier dat koude tocht tegenhoudt. Bij deze technologie stroomt koude lucht de put is en glijdt langs warme lamellen. De warme lucht stijgt vervolgens richting het plafond en daalt bij het afkoelen weer richting convectorput.

Voor- en nadelen van een convectorput radiator

We weten nu wat een convector is en hoe het werkt. Een convectorput in je huis heeft voor- en nadelen. We sommen ze voor je op, zodat je een goede afweging kunt maken.

Voordelen:

  • Een convectorput is efficiënt om warmte te regelen vanuit een nieuwe of bestaande vloer.

  • Convectorputten zijn ruimtebesparend in een woning, omdat ze onder de vloer zitten en er geen radiatoren nodig en zichtbaar zijn.

  • Convectorput verwarming zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling in de ruimte.

  • Een convectorput werkt en verwarmt snel en reageert ook snel op warmtewisselingen.

  • Strakke en moderne uitstraling, waardoor het past in iedere woningstijl.

  • Een convectorput is een juiste oplossing bij serres en openslaande deuren. Grote raampartijen kunnen goed verwarmd worden en je houdt de doorloop naar buiten vrij.

  • Er zijn convectorputten die de mogelijkheid hebben om naast verwarmen ook te kunnen koelen, zoals een airconditioning.


Nadelen:

  • Een nadeel is warmteverlies naar de vloer en de noodzaak om meubilair zo te plaatsen dat de luchtstroom niet wordt belemmerd. Wanneer moet je een oude convectorput vervangen?

  • Beperkte flexibiliteit van meubelopstelling in je huis. De convectorput moet vrij blijven van meubilair, zodat convectiewarmte vrij ruimte heeft om te bewegen.

  • Een convectorput vereist onderhoud en regelmatig schoonmaken. Doordat de ruimte open is, kunnen stofdeeltjes en andere deeltjes in de put vallen waardoor deze regelmatig schoongemaakt moet worden met bijvoorbeeld de stofzuiger.

  • Sommige convectoren kunnen geluid produceren tijdens het afkoelen en opwarmen van de verwarmingssystemen.

  • Convectorputten zijn minder geschikt voor vloeren met tapijt.

  • Hoge kosten bij renovatie van een nieuwe convectorput, omdat de vloer waarin het verwarmingssysteem moet komen volledig moet worden aangepast.


Waarom een convectorput isoleren?

Convectorput isoleren, dat is een goed idee! Een convectorput is een energie-efficiënt verwarmingssysteem en verhoogt het comfort in huis. Door de convectorput te isoleren zorgt het voor een nog optimalere verwarming via het rooster. Isoleer je convectorputten niet, dan gaat er veel warmte verloren. Een convectorput verwarmt de lucht door middel van convectie, wat betekent dat de warme lucht opstijgt en wordt vervangen door koude lucht die naar beneden stroomt om te worden verwarmd. Als de convectorput niet is geïsoleerd, blijft er veel lucht en warmte in de put hangen of gaat de aanwezige warme lucht richting de kruipruimte.

Welk isolatiemateriaal heb je nodig?

Voor het isoleren van een convectorput zijn er verschillende materialen in het assortiment verkrijgbaar. Het is belangrijk dat je isolatie gebruikt dat past bij de specifieke kenmerken van de convectorput. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor isolatieplaten, isolatierollen, radiatorfolie of radiatorschuim.

Radiatorfolie is waarschijnlijk het makkelijkst. Dit is dun en flexibel materiaal en daardoor makkelijk te verwerken. Radiatorfolie is isolatie dat gemakkelijk gebruikt en geplaatst kan worden aan de zijkanten van de convectorput. Deze folie reflecteert warmte en voorkomt onnodig warmteverlies vanuit de put naar de kruipruimte. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn, aangezien radiatorfolie tijdens het schoonmaken gemakkelijk beschadigd kan raken. Er wordt ook vaak gekozen om de convectorput in de kruipruimte te isoleren met steenwol of glaswol. In de praktijk wordt de buitenkant van een convectorput vaak tegelijk met de vloer geïsoleerd. Met andere woorden: je past vloerisolatie via de kruipruimte toe en neemt daarin gelijk de buitenkant van de convectorput mee. 

Hoe moet je een convectorput isoleren?

Convectorput isoleren? We hebben een stappenplan voor je gemaakt om aan het werk te kunnen. Zorg dat je benodigde materialen bij de hand hebt liggen en aan de slag kunt, zoals:

Stappenplan

Meet de afmetingen van de convectorput nauwkeurig op, inclusief de diepte en breedte. Zo kun je de isolatiefolie dat je hebt gekozen goed op maat te snijden en ervoor zorgen dat de isolatie goed toegepast kan worden en alle zijkanten van de put bedekt zijn. Meet ook de bodem van de put met de radiatorfolie. Breng nu reflecterende isolatiefolie aan aan de binnenzijde van de convectorput en bevestig dit met dubbelzijdig isolatietape.

Zorg ervoor dat alle naden en kieren goed zijn afgedicht om warmteverlies te minimaliseren. Gebruik eventueel aluminiumtape om eventuele openingen te bedekken.

Plaats vervolgens een afdekplaat of rooster aan de bovenzijde over de convector. Dit kan een decoratieve afdekking zijn die ook een isolerende functie heeft. Het afdekken helpt bij het behouden van de stralingswarmte en voorkomt dat stof en vuil in de convector komen.

Zorg ervoor dat eventuele ventilatieopeningen of roosters in de convectorput niet worden geblokkeerd door het isolatiemateriaal.

Ga aan de slag!

Wacht niet langer en ga aan de slag met het isoleren van de convectoren om convectiewarmte te behouden en je huis optimaal te verwarmen. Hierdoor wordt je huis energiezuiniger en duurzamer. Bovendien bespaar je op je energielasten. Kies uit ons assortiment radiatorfolie en isolatietape om convectoren te isoleren.

Wil je weten waar waar je nog meer kunt besparen en met welke maatregelen je je huis kunt isoleren en verduurzamen? Neem gerust contact met ons op. We geven je graag een advies op maat over isolatie van convectoren, maar ook over vloerverwarming, radiatoren, ventilatoren, ramen, cv ketel, thermostaat, en problemen als lekkage in huis.

Bestel nu je radiatorfolie!

Je hebt het zo aangebracht en je bespaart direct op je stookkosten. Je koopt hier je radiatorfolie en alles om het gelijk aan te brengen zoals radiatorfolietape of magneetjes.

Bestel nu