Voordelen EPDM dak tegenover traditionele bitumen dakbedekking

Voordelen EPDM dak tegenover traditionele bitumen dakbedekking
EPDM is een synthetische rubber dakbedekking die steeds populairder wordt vanwege zijn uitstekende eigenschappen en voordelen ten opzichte van traditionele dakbedekkingen zoals bitumen. Het wordt geproduceerd in verschillende diktes en kan gebruikt worden voor platte en licht hellende daken. Hier zijn tien grote voordelen van EPDM-dakbedekking, elk in een aparte paragraaf uitgewerkt.

Bestel je EPDM dakbedekking

Een plat dak bedekken? Ontdek de duurzame oplossing voor daken met onze hoogwaardige EPDM dakbedekking. Onze EPDM folie biedt een waterdichte bescherming tegen extreme weersomstandigheden voor verschillende typen daken.

Naar de shop

Lange levensduur

Een van de grootste voordelen van EPDM is de lange levensduur. EPDM-daken kunnen tot wel 50 jaar meegaan, wat aanzienlijk langer is dan bitumen, dat doorgaans een levensduur van 20 tot 30 jaar heeft. Deze duurzaamheid betekent dat EPDM minder vaak vervangen hoeft te worden, wat op de lange termijn kostenbesparend is​.

Waterdichtheid en flexibiliteit EPDM dakbedekking

EPDM is volledig waterdicht, wat het een uitstekende keuze maakt voor dakbedekking. Het materiaal voorkomt lekkages en beschermt de onderliggende dakconstructie tegen waterschade. In tegenstelling tot bitumen, dat na verloop van tijd kan barsten en scheuren, behoudt EPDM zijn waterdichte eigenschappen gedurende de hele levensduur​.

EPDM is zeer flexibel en rekbaar, wat het ideaal maakt voor daken met veel beweging of complexe vormen. Het kan zich gemakkelijk aanpassen aan temperatuurveranderingen en structurele bewegingen zonder te scheuren of barsten, wat bijdraagt aan de duurzaamheid en integriteit van het dak​. Zelfs de meest extreme temperatuurverschillen kan EPDM dakbedekking veel beter verwerken.

Weerbestendigheid ozon - en UV bestendig

EPDM biedt uitstekende bescherming tegen UV-straling en ozon, waardoor het niet degradeert onder langdurige blootstelling aan de zon. Dit is een aanzienlijk voordeel ten opzichte van traditionele bitumen daken, dat gevoelig is voor degradatie door UV stralen van de zon en daardoor sneller verslijt en onderhoud nodig heeft.

EPDM is daarnaast zeer goed bestand tegen extreme weersomstandigheden. Het materiaal blijft flexibel bij lage temperaturen en verliest zijn elasticiteit niet bij hoge temperaturen, wat betekent dat het bestand is tegen zowel hitte als kou. Dit maakt EPDM ideaal voor gebruik in uiteenlopende klimaten​.

Milieuvriendelijkheid EPDM dakbedekking

EPDM is een milieuvriendelijke dakbedekking. Het materiaal is recyclebaar en heeft een lage impact op het milieu tijdens de productie. Bovendien verbetert de lange levensduur van EPDM de duurzaamheid van het dak, wat bijdraagt aan de vermindering van afval en de ecologische voetafdruk van het gebouw​.

Ook is de afvoer van andere dakbedekking kostbaar ten opzicht van EPDM folie: je moet langs de milieustraat om het bitumen van je oude platte dak af te voeren en dat kost al gauw zo'n € 600 per container.

Eenvoudige installatie

De installatie van EPDM folie (en vooral Europese EPDM) is relatief eenvoudig en veilig. Het materiaal kan worden aangebracht zonder het gebruik van open vuur, wat het risico op brand vermindert. Dit is een groot voordeel ten opzichte van bitumen, dat vaak met een brander wordt aangebracht en daardoor brandgevaar oplevert​.

De Europese variant is eenvoudig aan te brengen en op onze site bieden we de dakbedekking aan in een compleet EPDM dakpakket, inclusief de juiste epdm lijm. Ook als je geen handige klusser bent of in de buurt hebt kun je met ons stappenplan eenvoudig aan de slag: zo maken we het aanbrengen van epdm folie mogelijk voor de beginnende klusser.

Lage kosten en weinig onderhoud

Hoewel de initiële kosten van EPDM mogelijk hoger zijn dan die van bitumen, zijn de totale kosten over de levensduur lager. Dit komt door de langere levensduur, lagere onderhoudsbehoeften en de energie-efficiëntie die EPDM biedt als het gecombineerd wordt met verbeterde isolatie. Dit maakt het op de lange termijn een kosteneffectieve keuze​.

EPDM vereist minimaal onderhoud gedurende zijn levensduur. Het materiaal is bestand tegen scheuren, barsten en andere vormen van slijtage die vaak voorkomen bij bitumen. Dit lage onderhoudsprofiel betekent dat er minder tijd en geld hoeft te worden besteed aan reparaties en inspecties. 

Compatibiliteit met groene daken

EPDM is ideaal voor gebruik onder groene daken, zoals sedumdaken. Het materiaal is wortelwerend en waterdicht, wat essentieel is voor de bescherming van de dakconstructie tegen wortelindringing en vocht. Dit maakt EPDM een uitstekende basis voor het aanleggen van milieuvriendelijke en duurzame groene daken​.

Lees over groene daken en EPDM

Concluderend: EPDM biedt talrijke voordelen ten opzichte van traditionele dakbedekkingen zoals bitumen, waaronder een langere gebruiksduur, uitstekende weerbestendigheid, waterdichtheid, en milieuvriendelijkheid.