Wat is EPDM-dakbedekking?

Wat is EPDM-dakbedekking?
Overkappingen, tuinhuisjes en veranda’s zijn heel populair. Logisch, je maakt optimaal gebruik van je tuin en in de zomer zit je langer buiten. Ga jij er één bouwen? 

 
De daken hiervan werden vroeger bedekt met bitumen, maar nu kiezen we liever voor EPDM. Dit materiaal gaat veel langer mee en het is makkelijker te verwerken. Je hebt geen vuur nodig voor de verwerking, dus ook minder brandgevaarlijk.

EPDM staat voor Ethyleen Propyleen Dieën en Monomeer. Het is synthetische rubber met een erg hoge elasticiteit en zeer beschermend tegen onder andere regen en UV-straling. Dit maakt het ideaal voor buiten toepassingen. 

Lees snel verder en ontdek meer over EPDM.

EPDM in het kort

EPDM wordt voornamelijk gebruikt op daken, met name op platte daken. Met een EPDM-dak ben je namelijk tegen alle weersomstandigheden beschermd en gaat je dak ook nog eens jaren lang mee. Zo is EPDM waterbestendig, heeft het een hoge elasticiteit en kan het worden gebruikt bij temperaturen tussen de -35°C en 120°C. Daarnaast is het ook vrij eenvoudig om te leggen en kan je je dak met EPDM dus zelf bedekken, zonder iemand hier voor in te huren. 

Voordelen van EPDM: 

  • Snel en makkelijk gelegd 
  • Maatwerk mogelijk, dus nadenvrij 
  • Uitzonderlijk lange levensduur van wel 50 jaar
  • Groot assortiment kant-en-klare oplossingen 
  • Wortelwerend
  • UV-bestendig

Waar is EPDM van gemaakt?

EPDM is gemaakt van een groep synthetisch rubber, genaamd Ethyleen, Propyleen, Dieën en Monomeer. Deze groep rubbers ontstaat door een polymerisatie van Etheen, Propeen en Dieën. Na dit proces ontstaat er een thermoplastische polymeer waar roet, zwavel en andere vulstoffen aan worden toegevoegd.

Dit wordt vervolgens vermengd tot één grote rubbermassa. Deze rubbermassa wordt ten slotte verwarmd zodat het veranderd in een elastisch materiaal.

Wat zijn de voordelen van EPDM?

Het materiaal waar EPDM mee gemaakt is, is ijzersterk en flexibel en heeft een enorme waterdichtheid. Dit maakt het ideaal om te gebruiken als dakbedekking. Daarnaast brengt EPDM nog een aantal andere voordelen met zich mee:

  • Het is eenvoudig en snel te verlijmen. In tegenstelling tot bitumen dakbedekking hoeft dit niet gebrand te worden. Met EPDM-contactlijm kan je eenvoudig de EPDM-folie vast maken aan de onderlaag.

  • Dankzij de hoge elasticiteit van het materiaal is het goed bestand tegen scheuren of breken. 

  • EPDM is bestand tegen allerlei soorten weersinvloeden en heeft een gemiddeld temperatuurbereik van -35 °C tot +120 °C. Daardoor is EPDM volledig UV-bestendig.

  • EPDM is zeer eenvoudig en in één laag aan te brengen. Hierdoor zijn er geen naden en is de kans op lekken zeer minimaal.

  • EPDM is zeer geschikt voor dakrenovatie. Uitgezonderd zijn PVC dakbedekking en mastiek daken. Ook dient het dak voldoende geïsoleerd te zijn om condensvorming te voorkomen. In sommige gevallen kan het over bestaande bitumen dakbedekking gelegd worden.

Shop nu EPDM dakbedekking

Wat is de levensduur van EPDM?

Eén van de grootste voordelen van EPDM is dat het enorm lang mee gaat. Gemiddeld gaat EPDM namelijk 50 jaar mee. Dit komt door de unieke materiaalkenmerken zoals de temperatuur- en UV-bestendigheid. Hierdoor gaat je EPDM-dak jarenlang mee, ongeacht de weersomstandigheden.

EPDM leggen

Hoe verwerk je EPDM?

EPDM-dakbedekking is de ideale klus voor de doe-het-zelver. Je lijmt het namelijk eenvoudig op je dak met contactlijm en er zijn zelfs kant-en-klare hoeken die je eenvoudig met EPDM-kit vastlijmt.

Je kunt je dak ook eerst isoleren voordat je de EPDM-folie aanbrengt, wij adviseren om dan gebruik te maken van dampremmende folie en PIR-platen.

1. EPDM hecht het beste op hout of op PIR-isolatie, maar kan eventueel ook op beton gelijmd worden. Zorg ervoor dat de ondergrond vrij is van alles wat schade kan brengen aan de EPDM-dakbedekking. Denk bijvoorbeeld aan stof, vuil, vocht en scherpe onderdelen.

2. Je bestelt je EPDM-dakbedekking op maat zodat je geen naden krijgt. Rol de dakbedekking uit en zorg ervoor dat er aan alle kanten voldoende overlap zit. Rol het EPDM helemaal uit over je dak. Precies zoals je hem straks ook gaat vastlijmen, dus netjes verdeeld over het hele oppervlak. Laat het EPDM ongeveer 1 uur rusten. Dit zorgt ervoor dat de spanning in de folie een beetje wegtrekt.

3. Vouw de folie tot de helft terug en breng de lijm aan op de vrije helft van het dak. Je moet hiervoor wel speciale dakvlaklijm gebruiken. Probeer de lijm zo gelijkmatig mogelijk aan te brengen. Rol daarna de dakbedekking terug. Met een EPDM-aandrukroller kun je eventuele vouwen verwijderen. Rol de dakbedekking met deze roller goed na zodat de dakbedekking goed contact maakt met de lijm. Herhaal deze stappen voor de andere kant van het dak.

4. Op de randen van je dak en de overgebleven EPDM breng je met een roller contactlijm aan. Je moet hiervoor wel speciale EPDM-contactlijm gebruiken.

5. Nu is het tijd voor de hoeken. Deze kan je op meerdere manieren vastmaken. Het makkelijkste is om kant-en-klare hoeken te gebruiken. Deze plak je met contactlijm eenvoudig op de hoek en zo ben je in een mum van tijd klaar.

6. Werk je dak strak af met een daktrim. Snijd aan de randen overtollig EPDM weg, dit is EPDM dat over de rand hangt. Daarna begin je met de montage van een hoekstuk en schroeft deze op de dakrand.

Bekijk ons uitgebreide stappenplan en instructievideo over het aanbrengen van EPDM voor extra informatie en tips.

Is EPDM bestand tegen verschillende weersinvloeden?

Door de elasticiteit van het materiaal leidt het uitzetten bij warmte en het krimpen bij kou niet tot breuken of scheuren. EPDM is bestand tegen allerlei soorten weersinvloeden en heeft een gemiddeld temperatuurbereik van -35 °C tot +120 °C. Daardoor is EPDM volledig UV-bestendig.

EPDM wordt vastgemaakt met EPDM-dakvlaklijm en contactlijm en afgewerkt met een daktrim. Hierdoor blijft het goed zitten bij de dakranden en is het windbestendig. 

EPDM is ook bestand tegen regen en lekkage. Het is hierbij wel belangrijk dat er een afschot is en de hemelwaterafvoer goed geregeld is en het water zonder problemen wordt afgevoerd.

Is EPDM recyclebaar?

EPDM-folie is niet alleen duurzaam omdat het zo lang mee gaat, maar ook omdat het na gebruik hergebruikt of gerecycled kan worden. Je maakt bij het kiezen voor EPDM-dakfolie dus niet alleen een praktische keuze, maar ook een milieubewuste keuze.

Heeft EPDM veel onderhoud nodig?

Eén van de grootste voordelen van EPDM is dat het zeer onderhoudsvriendelijk is, zeker in tegenstelling tot andere dakbedekkingen.

Je hebt geen last van mos of algen omdat deze niet kunnen groeien op het materiaal. Daarentegen adviseren wij wel om het dak elk jaar minimaal één keer bladvrij te maken, zodat de hemelwaterafvoeren niet verstopt raken en er geen water op het dak blijft liggen.

Wat is beter bitumen of EPDM?

Het traditionele bitumen is van oudsher één van de populairste keuzes voor dakbedekking. Maar EPDM is moderner materiaal en biedt vele voordelen ten opzichte van bitumen.

Een groot verschil is de mate waarop het wordt aangelegd. Bitumen wordt gekocht in rollen. Deze rollen worden naast elkaar neergelegd op het dak. Het is belangrijk dat deze rollen goed aangesloten zijn zodat er geen naden ontstaan en er geen lekkage kan ontstaan. Daarna wordt de bitumen gebrand. Dit maakt het lastiger om zelf aan te leggen dan EPDM-dakbedekking dat niet met open vuur aangebracht hoeft te worden.

Bij EPDM heb je dit probleem niet omdat het op maat te bestellen is en in één gedeelte geleverd wordt. Hierdoor bestaat er geen kans op naden en is er minder kans op lekkage. 

EPDM versus bitumen


Wil je meer weten over deze twee soorten dakbedekking? Check dan ook dit artikel van ons.

Alles voor EPDM-dakbedekking kopen?

Wil je je dak bedekken met EPDM-dakbedekking? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij verkopen EPDM-dakbedekking op maat en alle benodigdheden voor je klus zoals EPDM-contactlijm en EPDM-gereedschap.

Bestel je EPDM & gereedschap

Bestel direct je EPDM op maat en al je gereedschappen bij ons en je krijgt het in één keer thuisbezorgd.

Ga naar de shop