Wat zijn PIR-isolatieplaten?

Als je je huis wilt isoleren, heb je vast wel eens gehoord van PIR-isolatieplaten. Maar wat zijn PIR-platen precies?
In dit artikel duiken we dieper in de wereld van PIR-isolatie, de voordelen, de verschillende soorten en hoe je ze het beste kunt gebruiken. Of je nu een hellend dak wilt isoleren of een plat dak, met PIR-isolatieplaten ben je goed bezig!
Waar staat PIR voor?
PIR staat voor polyisocyanuraat. Dit is een kunststof materiaal in de vorm van hardschuim, een soort piepschuim-achtig materiaal. PIR-isolatie is gemaakt van een gesloten cellen-structuur, wat betekent dat het erg goed is in het vasthouden van warmte. Dit maakt PIR een van de beste isolatiematerialen qua verhouding isolatiewaarde/dikte. PIR-isolatie staat dan ook bekend om zijn hoge isolatiewaarde met dun materiaal en biedt dus zeer goede thermische isolatie.
Wat is PIR-isolatie?
PIR-isolatie is een type isolatie dat veel wordt gebruikt in de bouw. Het is een harde lichtgewicht plaat. Je kan PIR isolatieplaten voor verschillende toepassingen gebruiken, zoals het isoleren van muren, daken en vloeren. De platen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en met verschillende afwerkingen.
Voordelen van PIR-isolatie
- Hoge isolatiewaarde: PIR-isolatieplaten hebben goede thermische eigenschappen met dun materiaal. Je kunt dus dun isoleren en toch een hoge isolatiewaarde behalen. Hierdoor kun je veel energie besparen.
- Dampdichte laag: De platen zijn voorzien van een aluminium laag. Dit is een dampdichte laag, wat helpt om vocht te weerstaan. Hierdoor is het in sommige toepassingen niet mogelijk om met PIR te isoleren.
- Geringe dikte: Door de hoge isolatiewaarde kun je met een beperkte dikte isoleren, wat ruimte bespaart. Dit komt door de extreem lage lambda-waarde van PIR (0,022). De lambda-waarde geeft aan hoe goed het isolatiemateriaal warmte geleidt.
- Lichtgewicht en makkelijk te monteren: De PIR-platen zijn heel licht en daardoor erg handzaam. Ze zijn ook makkelijk te monteren, met purschuim, door middel van een klem en fixeermethode of door middel van schroeven.
-
Verschillende toepassingen: PIR-isolatie is geschikt voor zowel het isoleren van platte daken aan de buitenzijde als schuine daken aan de binnenzijde. Ook kunnen PIR-platen gebruikt worden voor het isoleren van wanden en vloeren.

Welke verschillende soorten PIR-platen zijn er?
Er zijn diverse soorten PIR-producten beschikbaar, afhankelijk van de toepassing. Hier zijn enkele veelvoorkomende typen:
1. PIR-platen met aluminium cachering: De standaard PIR-platen hebben een aluminium folie aan beide zijden van de plaat. Dit wordt ook wel PIR 2-zijdig aluminium genoemd of 'kale PIR'.
2. PIR OSB-platen: Deze platen zijn voorzien van een houten OSB-laag, wat ze extra sterk maakt. Ideaal voor het isoleren van muren.
3. PIR-platen met gips: Deze platen zijn verlijmd met gipsplaten, waardoor je isolatie en afwerking in één hebt. Supersnel isoleren en afwerken dus.
4. PIR-spouwplaten: Deze platen zijn speciaal ontworpen voor spouwmuren en zorgen voor een goede isolatie zonder dat je veel ruimte verliest. Dit geldt alleen voor nieuwbouw.
5. PIR-platen met afschot: Deze platen zijn perfect voor het isoleren van een plat dak. Ze hebben al een afschot voor de afwatering op een plat dak.
PIR-isolatie vergelijken met andere isolatiematerialen
Als je PIR-platen vergelijkt met andere isolatiematerialen, zoals minerale wol of pur isolatieplaten, zie je dat PIR veel voordelen heeft. Hier zijn enkele vergelijkingen:
- Isolatiewaarde: PIR heeft een lagere lambda-waarde (0,022) dan glaswol, vlaswol of welk ander isolatiemateriaal dan ook. Wat betekent dat het beter isoleert per dikte. Met 10 cm glaswol behaal je een isolatiewaarde van Rd 2.85, met 10 cm PIR behaal je een Rd-waarde van 4,5.
- Dikte: PIR-platen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en dus met hogere isolatiewaardes dan andere materialen, waardoor je slanker kunt isoleren.
- Vochtbestendigheid: PIR-isolatieplaten zijn beter bestand tegen vocht dan veel andere isolatiematerialen, wat ze geschikt maakt voor vochtige ruimtes.
-
Akoestische eigenschappen: In vergelijking met andere materialen zoals mineral wol, isoleert PIR niet goed op het gebied van akoestische isolatie.
Voor welke toepassingen kan je PIR-isolatie gebruiken?
PIR-platen kan je toepassen in veel verschillende klussen, zoals de vloer isoleren, hellend dak isoleren, plat dak isoleren, muur isoleren of badkamer isoleren. Per toepassing is er een andere manier van verwerken, monteren en maak je andere keuzes in dikte en isolatiewaarde. Je kiest altijd de PIR die past bij jouw klus.
- Vloer isoleren: PIR is drukvast en dun, waardoor je de vloer van bovenaf kunt isoleren met PIR. Dit kan dus ook op een bestaande vloer.
- Hellend dak isoleren: Een schuin dak isoleren met PIR -platen kan vanuit de binnenzijde. Je zet de PIR-isolatie direct tegen het houten dakbeschot.
- Plat dak isoleren: Een plat dak met PIR-platen isoleren kan alleen vanaf de buitenzijde. Je schroeft de PIR-isolatie op je dak en legt daaroverheen EPDM dakbedekking.
- Muur isoleren: PIR is ideaal voor je muur of wandisolatie, doordat het zo dun is verlies je weinig ruimte.
-
Badkamer isoleren: Een badkamer isoleren met PIR-platen is een goede keuze. PIR is goed bestand tegen vocht en kan geen vocht opnemen en door de aluminium laag is het zeer geschikt voor het isoleren van badkamers.
Zijn PIR-isolatieplaten vochtbestendig?
We noemden het hierboven al even, PIR-isolatieplaten zijn vochtbestendig. Ze hebben een gesloten cellenstructuur die voorkomt dat vocht wordt opgenomen. Dit maakt ze ideaal voor gebruik in vochtige ruimtes, zoals badkamers of kelders. Belangrijk hierbij is om de naden tussen de platen onderling goed dicht te tapen met aluminiumtape, zodat je echt voor een luchtdichte afsluiting zorgt.
Hoe moet je PIR-platen bevestigen?
Het bevestigen van PIR-platen is relatief eenvoudig, maar er zijn wel een aantal stappen die je moet volgen om ervoor te zorgen dat alles goed vastzit. Het verschil uiteraard per toepassing hoe je PIR-isolatie moet bevestigen.
PIR-platen bevestigen schuin dak:
1. PIR op maat zagen: zaag de platen op maat met een handzaag. Zorg ervoor dat ze goed passen. Klem de platen tussen de balken met wiggen.
2. Afdichten met pur-schuim: PUR nu de PIR-platen rondom dicht met isolatieschuim.
3. Naden aftapen: tape alle onderlinge naden tussen de platen dicht met aluminiumtape.
4. Raamwerk maken: maak een raamwerk van latten hierop kan je later je gipsplaten bevestigen.
5. Afwerken met gips: werk je plafond netjes af met gisplaten.
Bekijk hier de hele klus met uitgebreid stappenplan en klusvideo
PIR-platen bevestigen plat dak:
1. Dampremmende folie leggen: breng eerst een dampremmende folie aan over je dakbeschot.
2. Naden aftapen: tape de overlappende naden van de folie dicht met Basic folietape.
3. PIR-platen leggen: leg je hele dak nu vol met PIR-platen en maak de laatste rij op maat. De PIR moet goed tegen elkaar aansluiten.
4. Schroef de PIR-isolatie vast: gebruik 5 isolatieschroeven met een drukverdeelplaat per plaat en schroef de PIR-platen vast.
Bekijk hier de hele klus met uitgebreid stappenplan en klusvideo:
PIR-platen kopen?
PIR isolatieplaten zijn een uitstekende keuze als je gaat isoleren met PIR. Ze bieden een hoge isolatiewaarde, goede warmte isolatie, zijn vochtbestendig en je kan slanker isoleren dan met andere materialen. PIR-isolatie is verkrijgbaar in verschillende soorten en diktes. Of je nu een hellend dak, plat dak of muur wilt isoleren, PIR-isolatieplaten zijn geschikt voor verschillende toepassingen.
Wat kost PIR-isolatie?
De prijs PIR-isolatieplaten begint bij € 9,66 p/m2 bij een dikte van 4 cm. Vaak zijn de PIR-platen per pak verpakt en zitten er tussen de 3 en 12 stuks in per pak.

PIR isolatie kopen?
Bekijk het uitgebreide aanbod PIR isolatie in onze webshop. PIR met aluminium cachering of PIR met gips voor een kant-en-klare oplossing. En shop direct alle toebehoren erbij.
Naar de shop