Dakisolatie; een echte energiebespaarder!

Dakisolatie; een echte energiebespaarder!
Wist je dat je huis de meeste warmte verliest via het dak? Je dak isoleren is dus echt een goed idee wanneer je een warmer huis wilt maar juist een lagere energierekening. En dat is dan ook nog eens goed voor het milieu. Drie vliegen in één klap. Lees snel verder en ontdek alles over dakisolatie.

Wist je dat je huis de meeste warmte verliest via het dak? Je dak isoleren is dus echt een goed idee wanneer je een warmer huis wilt maar juist een lagere energierekening. En dat is dan ook nog eens goed voor het milieu. Drie vliegen in één klap.

Met dakisolatie isoleer je je huis zodat het lekker warm blijft in de winter en juist koeler in de zomer. Maar dat is niet het enige. Isoleren helpt ook tegen geluidsoverlast. Hoeveel warmte je bespaart en geluid je tegenhoudt is afhankelijk van het isolatiemateriaal dat je kiest.

En daarover vertellen we je meer. Welke soorten dakisolatie zijn er? Wat past er bij jou situatie? Hoe pak je het aan en wat kost het? Lees snel verder.

De voordelen van dakisolatie

Er zitten vele voordelen aan het isoleren van je dak. Je huis blijft bijvoorbeeld koeler in de zomer en je hebt minder last van omgevingsgeluiden. We zetten de grootste voordelen voor je op een rijtje.

  • Warmer huis in de winter
  • Koeler huis in de zomer
  • Lagere energierekening
  • Beter voor het milieu
  • Minder geluidsoverlast

Isoleren aan de binnen- of buitenkant van je dak?

Je kan je dak zowel van buiten als binnen isoleren. Van binnenuit isoleren is een makkelijkere klus dan isolatie aan de buitenkant aanbrengen. Een dak van buiten isoleren gebeurt meestal bij het herstellen of vernieuwen van een dak. De dakbedekking moet namelijk verwijderd worden om het isolatiemateriaal te plaatsen. Dit is een grote en ingrijpende klus. Daarom is isoleren aan de binnenzijde van het dak de meest populaire vorm van dakisolatie. Ook wij focussen op isoleren aan de binnenzijde, dit is namelijk een klus die je gewoon zelf kan doen.

Welke isolatie is er voor de binnenkant van een dak?

Er zijn veel verschillende soorten isolatiematerialen voor de binnenzijde van een dak. Denk aan: glaswol, steenwol, vlas, PIR, purschuim, EPS (piepschuim) en je hebt ook nog varianten met folies. Iets verderop in het artikel lichten we onze vier favorieten soorten isolatiemateriaal uit: glaswol, vlas, PIR en een alles-in-één systeem met vlas. Deze zijn geliefd omdat ze makkelijk te verwerken zijn, een hoge isolatiewaarde hebben en een goede prijs/kwaliteit verhouding.

Hoeveel energie bespaar je met dakisolatie? 

Een belangrijke vraag voordat je gaat beginnen met dakisolatie is natuurlijk; hoeveel energie bespaar ik? Om je dak te isoleren moet je eerst investeren, dus wil je weten hoelang het duurt voordat je je investering er weer uit hebt.

Hoeveel jij exact bespaart is natuurlijk afhankelijk van het dakoppervlak, de dikte van het isolatiemateriaal en de kosten van het materiaal en de gasprijs.

Maar met een gemiddelde tussenwoning bespaar je zo’n 420 m3 gas per jaar wanneer het van geen isolatie naar een goede dakisolatie gaat. Bij een gasprijs van € 1,20/m3 bespaar je al gauw € 504 per jaar (bron: milieucentraal).

Waar moet je op letten bij het kiezen van isolatiemateriaal?

Nu je weet welke voordelen dakisolatie heeft en hoe snel je de investering terug verdient, wil je weten welke soorten dakisolatie er zijn. Maar voordat we daar meer over vertellen is het handig om te weten waarop je moet letten bij het kiezen van je dakisolatiemateriaal. Het belangrijkste is namelijk hoe goed het materiaal isoleert, de isolatiewaarde. Dit wordt aangegeven in Rd-waarde en lambda-waarde.

Rd-waarde

De isolatiewaarde wordt uitgedrukt in Rd (Resistance Declared) en geeft de thermische weerstand van een materiaal aan. Hoe hoger de Rd-waarde hoe beter het materiaal isoleert. Voor dakisolatie wordt een minimale Rd-waarde van 3,5 gehanteerd.

Lambda-waarde

De term lambda zal je ook vaak tegenkomen wanneer je op zoek gaat naar isolatiemateriaal. Deze waarde geeft aan hoe goed het materiaal warmte doorgeeft. Hoe meer warmte materiaal doorgeeft, hoe minder goed het isoleert. Dus voor de lambda-waarde geldt hoe lager de waarde, hoe beter.

Bij keuze in materiaal geldt vaak hoe dikker het isolatiemateriaal, hoe beter het isoleert. Maar dit is niet altijd waar. Afhankelijk van hoeveel warmte het materiaal doorgeeft kan je soms dus met dunner materiaal een lagere lambda-waarde behalen.

Zo heeft PIR een lagere lambda-waarde dan glaswol, omdat een PIR-plaat die even dik is als een glaswolplaat beter isoleert.

Een voorbeeld:

Glaswol van 100 mm dik heeft een lambda-waarde van 0.035
PIR van 100 mm dik heeft een lambda-waarde 0.022

Wil je meer weten over isolatiewaardes? Lees dan ook dit artikel.

Hoe dik moet dakisolatie zijn?

We noemden net bij de lambda-waarde al even de dikte van isolatiemateriaal. De dikte van het isolatiemateriaal is deels bepalend voor de isolatiewaarde. Heb je veel ruimte om te isoleren? Dan kan je voor dikker materiaal kiezen en een hogere isolatiewaarde behalen.

Heb je weinig ruimte tussen je balken of een kleinere ruimte waarvan je niet te veel wilt verliezen? Dat betekent niet dat je geen goede isolatiewaarde kan halen. Door een andere keuze in materiaal te maken, kan je soms met dunner materiaal toch een minimale isolatiewaarde van 3,5 Rd krijgen.

Een voorbeeld:

Glaswol van 160 mm dik heeft een Rd-waarde van 4,55
PIR van 100 mm dik heeft een Rd-waarde van 4,50

De dikte die je kiest is dus afhankelijk van jouw situatie en ruimte, maar ook voor welke isolatiewaarde je gaat.

Welke soorten dakisolatie zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten materialen met verschillende isolatiewaardes. Afhankelijk van jouw dak en situatie hebben deze allemaal hun eigen voor- en nadelen.

Glaswol

Glaswol is een van de bekendste materialen om je dak mee te isoleren. Logisch, het heeft een goede prijs/kwaliteitverhouding, hoge isolatiewaarde en is makkelijk te verwerken. Het is flexibel en licht.

Glaswol is een minerale wolsoort gemaakt van gerecycled glas en zand. Door het te verhitten kan er een flexibele wolsoort van gemaakt worden. Het voordeel van glaswol is dat het niet brandbaar is en het geen vocht opneemt.

Een nadeel van glaswol is zijn dikte. Het materiaal is vrij dik, waardoor je niet ruimtebesparend kan werken of je balken niet meer in het zicht blijven. Een voordeel hiervan is dat het wel weer goed tegen geluid isoleert.

De lambda-waarde van glaswol ligt tussen de 0,031 en 0,044.

Bekijk hier hoe je deze klus klaart.

Voordelen

Nadelen

Relatief goedkoop

Dik materiaal

Licht en flexibel materiaal

Moet nog afgewerkt worden

Hoge isolatiewaarde

Gemiddelde klusduur 3 dagen

Houdt geluid tegen

Balken niet meer zichtbaar

Geschikt voor natte ruimtes

Stoffig

Behoudt zijn isolatiewaarde op lange termijn

Materiaal prikt

Brandveilig

 

Vlas – natuurlijk isolatiemateriaal voor dakisolatie

Vlas is erg in opkomst als isolatiemateriaal. En dat is niet zo gek. Het materiaal lijkt erg op glaswol, maar is super duurzaam. Het wordt gemaakt van een bijproduct van linnen en is daardoor volledig bio-based. Daarnaast is vlas een herwinbare grondstof en biologisch afbreekbaar.

Vlas heeft veel dezelfde voordelen als glaswol. Het is namelijk flexibel en daardoor makkelijk te verwerken, het is niet brandbaar en isoleert goed tegen zowel kou als geluid. En als extra voordeel prikt het materiaal niet.

Vlas is wel wat duurder ten opzichte van glaswol en is ook niet ruimtebesparend.

De gemiddelde lambda-waarde van vlas is 0,038 W/mK.

Isoleren met vlas kan je op dezelfde manier doen als met glaswol. Je kan dus deze klus volgen voor het stappenplan.

Voordelen

Nadelen

Duurzaam

Relatief duur

Licht en flexibel materiaal

Dik materiaal

Hoge isolatiewaarde

Moet nog afgewerkt worden

Houdt geluid tegen

Gemiddelde klusduur 3 dagen

Geschikt voor natte ruimtes

Balken niet meer zichtbaar

Behoudt zijn isolatiewaarde op lange termijn

Stoffig

Brandveilig

 

Materiaal prikt niet

 

PIR

Naast isoleren met een minerale wol kan je ook isoleren met PIR. Dit is een isolatiemateriaal van hardschuim met een aluminimum laagje. PIR is makkelijk te verwerken en heeft een hoge isolatiewaarde.

Een van de voordelen van PIR is dat het relatief dun isolatiemateriaal is én dat het geen stof afgeeft zoals bij glaswol of vlas wel het geval is. Wanneer je een schuin dak gaat isoleren kan je ook nog eens kiezen voor PIR-platen waarop al gips verlijmd zit. Zo ben je een stuk sneller klaar met je isolatieklus.  

PIR is wel wat duurder dan bijvoorbeeld glaswol en isoleert minder goed tegen geluid.

De lambda-waarde van vlas ligt tussen de 0.019 en 0.027 W/mK.

Bekijk hier hoe je deze klus klaart.

Voordelen

Nadelen

Verkrijgbaar met gips

Relatief duur

Dunner isolatiemateriaal

Moet nog afgewerkt worden

Hoge isolatiewaarde

Isoleert niet (goed) tegen geluid

Gemiddelde klusduur 2 dagen

 

Geschikt voor natte ruimtes (zonder gips)

 

Balken blijven in het zicht

 

Brandveilig

 

Materiaal prikt niet

 

Niet stoffig

 

Alles-in-één systeem

Naast minerale wol en PIR kan je ook nog kiezen voor een alles-in-één systeem. Hiermee kan je in één dag jouw dak isoleren en strak afwerken. Het alles-in-één systeem bestaat uit een isolatielaag van vlas die al helemaal is afgewerkt met een witte toplaag. Je slaat hiermee vier vliegen in een klap, want je hoeft niet aan de slag met folies, rachelwerk, gipsplaten en verf.

Er zitten dus vele voordelen aan het alles-in-één systeem. Je bent snel klaar, het is duurzaam en isoleert goed tegen geluid en warmte.

Nadelen van het alles-in-één systeem zijn dat het geen ruimte besparende oplossing is, wanneer je graag de balken van je dak wilt behouden is dit niet de juiste keuze. Daarnaast is het systeem ook niet geschikt voor het isoleren van een natte ruimte, zoals een keuken of badkamer.

De lambda-waarde van het alles-in-één systeem is 0.038.

Bekijk hier hoe je deze klus klaart.

Voordelen

Nadelen

Isolatie met afwerking in één

Relatief duur

Hoge isolatiewaarde

Dik materiaal

Gemiddelde klusduur 1 dag

Balken niet in het zicht

Isoleert ook tegen geluid

Niet geschikt voor een natte ruimte

Materiaal prikt niet

 

Niet stoffig

 

Brandveilig

 

Wat kost gemiddelde dakisolatie?

De kosten voor het isoleren van een dak kunnen nogal uiteenlopen. De uiteindelijke prijs heeft namelijk te maken met veel verschillende factoren, zoals het aantal vierkante meters en de keuze in isolatiemateriaal. Om te vergelijken kan je het beste kijken naar de vierkante meter prijs, maar je moet ook letten op de dikte. Isolatiemateriaal is vaak in verschillende diktes verkrijgbaar. Dikker materiaal is vaak duurder, maar isoleert ook beter.

Daarnaast zijn sommige isolatiematerialen al afgewerkt, zoals de PIR met gips en een alles-in-één systeem. Hier ben je dus in één keer klaar, waardoor de prijs per m2 hoger ligt, maar bij glaswol moet je de afwerking nog bij bestellen. Door alle deze variaties is een overzicht maken van de prijzen niet handig, want dan ga je appels met peren vergelijken.

Waarom zijn folies zo belangrijk bij dakisolatie?  

Wanneer je je gaat verdiepen in dakisolatie, kom je ongetwijfeld ook informatie tegen over folies. Folies zijn namelijk onmisbaar wanneer je gaat isoleren. Deze zorgen voor bescherming van je dak en voorkomen vochtproblemen. Het is daarom heel belangrijk om de juiste folie te kiezen. Er zijn vier soorten folies:

  • Dampopen
  • Dampremmend
  • Dampdicht
  • Klimaatfolie

Om te weten welke folie jij nodig hebt kan je voorzichtig een dakpan optillen vanuit je zolderraam.

  • Ligt er geen folie? Dan heb je een dampopen dak en moet je voor isoleren van binnenuit een dampremmende folie gebruiken.
  • Ligt er wel folie? Dan moet je checken welk soort folie er ligt. Is de folie dampopen dan moet je isoleren met een dampremmende folie aan de binnenzijde. Is de folie dampdicht of dampremmend? Dan kies je voor klimaatfolie.
  • Weet je niet wat er op je dak ligt? Dan is klimaatfolie altijd een goed idee, deze is geschikt voor meerdere situaties.

Wil je nog meer weten over folies? Check dan deze video.

Wat is de beste isolatie voor jouw dak?

Wat de beste isolatie is voor jouw dak hangt af van veel verschillende factoren. Ga je een plat dak isoleren of een schuin dak? Ga je een natte ruimte isoleren of een droge? Hoeveel ruimte heb je om te isoleren? Al deze vragen beïnvloeden de keuze in materiaal. Daarnaast spelen prijs, duurzaamheid en gemak soms ook een rol bij het kiezen van isolatiemateriaal. Al met al moet je veel keuzes maken. Wij helpen je daarbij. Bekijk daarom ook eens deze pagina over dakisolatie. 

Vraag maar raak!

Kom je er dan toch nog niet uit, of heb je een uitzonderlijke situatie? Neem dan gerust contact met ons op dan kunnen we je vast verder helpen.

Start een chat met één van onze experts!

Hulp nodig bij het kiezen van de beste materialen voor jouw huis?

Ontdek eenvoudig de beste isolatiematerialen voor jouw dak.

Bereken snel de benodigde hoeveelheden met jouw afmetingen.

Isoleer gemakkelijk met ons stappenplan en geniet van een comfortabel huis én lagere energierekening.

Start de keuzehulp