Hoe snel verdien je isolatie terug?

Hoe snel verdien je isolatie terug?

Gemiddeld verdien je dakisolatie binnen 2 jaar terug! De investering in dakisolatie is dus zeker de moeite waard. Lees hier hoeveel je nu eigenlijk echt bespaart en wanneer jij je investering eruit haalt. 

Nu gasprijzen flink zijn gestegen, is isoleren een hot topic. We weten allemaal, met goede isolatie kan je een hoop energie besparen en daarmee je gasrekening fors verlagen. Maar hoeveel bespaar je nu eigenlijk echt en wanneer haal je je investering eruit?

Volgens Milieu Centraal  kan je wel tot 2 keer zoveel energie besparen door van geen isolatie naar goede isolatie te gaan. Dit zou betekenen dat je ook de kosten van je energierekening kan halveren.

De terugverdientijd vertelt je in hoeveel jaar je de investering in isolatie hebt terugverdiend met de besparing. De gemiddelde terugverdientijd voor dakisolatie ligt tussen de 1 en 2 jaar.

Maar er is veel informatie te vinden over besparen door middel van isolatie en de getallen lopen behoorlijk uiteen. Wij willen niet zomaar wat roepen dus hebben we het een en ander voor je uitgezocht. Lees snel verder! 

Inhoudsopgave

  1. Gemiddeld bespaar je 30% met dakisolatie
  2. Factoren die invloed hebben op je besparing: 7 vragen
    2.1 Hoe groot is mijn huis?
    2.2 Hoeveel energie verbruik ik?
    2.3 Is mijn huis al (deels) geïsoleerd?
    2.4 Wat ga ik isoleren?
    2.5 Hoeveel energie bespaar je met deze klussen?
    2.6 Wat is de Rd-waarde van mijn isolatiemateriaal?
    2.7 Hoe hoog is de gasprijs per m3?
  3. Hoeveel geld bespaar ik met dakisolatie?

    1. Gemiddeld bespaar je 30% warmteverlies met dakisolatie

    Het bedrag aan energiebesparing dat je kunt verwachten bij verschillende isolatieklussen, hangt af van verschillende factoren, zoals het type isolatiemateriaal dat wordt gebruikt, de dikte van de isolatie, de grootte van het gebied dat geïsoleerd wordt, de huidige isolatiewaarde en het klimaat in jouw regio. Wat goede isolatie is, kan je verderop in het artikel lezen.

    Hier zijn enkele geschatte besparingen op basis van isolatieklussen als je van niets naar goede isolatie gaat:

    1. Dakisolatie: gemiddeld bespaar je rond de 30% energie met dakisolatie
    2. Spouwmuurisolatie: gemiddeld bespaar je rond de 20% energie met spouwmuurisolatie
    3. Vloerisolatie: gemiddeld bespaar je rond de 10% energie met vloerisolatie
    4. Raamisolatie: gemiddeld bespaar je rond de 15% energie met raamisolatie

    2. Factoren die invloed hebben op je besparing

    Hoeveel energie en daarmee geld je precies bespaart door isolatie is afhankelijk van veel verschillende factoren. Stel jezelf daarom eerst deze 7 vragen:

    1. Hoe groot is mijn huis?
    2. Hoeveel energie verbruik ik?
    3. Is mijn huis al (deels) geïsoleerd?
    4. Wat ga ik isoleren?
    5. Hoeveel energie bespaar je met deze klussen?
    6. Wat is de Rd-waarde van mijn isolatiemateriaal?
    7. Hoe hoog is de gasprijs per m3?

    Al deze factoren zijn van invloed op je uiteindelijke besparing. Daarom kunnen we niet zomaar roepen dat jij minstens € 500 per jaar gaat besparen. En kunnen we eigenlijk nooit precies zeggen hoeveel jij gaat besparen. Maar we kunnen wél rekenen met gemiddelden én je een rekensom meegeven om het zelf uit te rekenen voor jouw persoonlijke situatie. Ook kunnen we je wat vertellen over hoe woningen zijn geïsoleerd in Nederland.

    2.1 Hoe groot is mijn huis?

    De eerste vraag die je moet beantwoorden bij het bepalen voor de besparing is; hoe groot is mijn huis? Deze vraag is belangrijk om meerdere redenen. De oppervlakte van je woning bepaalt vaak hoeveel energie je verbruikt. Een grotere ruimte heeft immers meer gas nodig om te verwarmen dan een kleine kamer.

    Maar het heeft ook invloed op de kosten voor isoleren. Hoe groter het oppervlak dat je wilt gaan isoleren hoe meer kosten je maakt voor de materialen.

    Voor isolatie is het belangrijk om te weten hoe groot je hele huis is, hoe groot het vloeroppervlak is en hoe groot je dak is.

    2.2 Hoeveel energie verbruik ik?

    Om te weten hoeveel je gaat besparen moet je natuurlijk weten hoeveel energie je nu verbruikt. Vaak kan je bij je energieleverancier precies zien hoeveel je per maand verbruikt. De rekening is meestal opgesplitst in stroom- en gasverbruik. Isoleren heeft met name invloed op je gasverbruik.

    Hoeveel energie je verbruikt is ook weer afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

    • Het aantal personen waarmee je woont: met hoe meer mensen je woont, hoe meer gas je vaak verbruikt als huishouden.
    • Het type woning: zoals we hierboven ook noemden, een groot vrijstaand huis verbruikt meer energie dan een appartement.
    • Hoe vaak je thuis bent: hoe vaker jij thuis bent, hoe meer energie je vaak verbruikt. Je zet de verwarming vaker aan, doucht vaker thuis en gebruikt meer apparaten.

    Naast dat je bij je energieleverancier precies kan zien hoeveel energie je nu verbruikt, kan je ook direct zien of dit meer of minder is ten opzichte van vorig jaar. Zo kan je na het isoleren straks goed vergelijken hoeveel je daadwerkelijk bespaart.

    Milieu Centraal maakte een schatting van het gemiddelde gasverbruik per woning met 2 personen per jaar.

    Type woning

    Gasverbruik per jaar

    Appartement

    1228 m3

    Tussenwoning

    1624 m3

    Twee-onder-een-kap

    2199 m3

    Hoekwoning

    2056 m3

    Vrijstaand

    2561 m3

     

    2.3 Is mijn huis al (deels) geïsoleerd?

    Voordat je gaat isoleren moet je weten of je huis misschien al deels of helemaal geïsoleerd is. In dit laatste geval hoef je misschien wel helemaal niet aan de slag. Wanneer jouw huis deels geïsoleerd is kan je óf extra isoleren voor een betere besparing of misschien andere delen van het huis isoleren.

    Maar hoe weet je nu of je huis al geïsoleerd is? Of je spouwmuur al geïsoleerd is of niet kan je bijvoorbeeld helemaal niet zien aan de buitenkant. Hiervoor heb je echt een vakman nodig.

    Of je dak al geïsoleerd is kan je bijvoorbeeld checken door vanuit een dakraam een dakpan op te tillen en te kijken of je isolatiemateriaal ziet liggen tussen je dakbeschot en de dakpannen. Check eventueel deze video.

    Vloerisolatie kan je checken door in de kruipruimte naar de onderkant van je vloer te kijken en te checken of je al isolatiemateriaal ziet.

    Maar ook het jaartal waarin je woning gebouwd is zegt vaak wel iets over de isolatie.

     

    2.3.1 Oude woningen van voor 1975

    Woon je in een oud huis dat gebouwd is voor 1975? Dan is je huis meestal helemaal niet geïsoleerd. Spouwmuurisolatie werd niet gedaan en dak- en vloerisolatie al helemaal niet. Vaak hebben deze woningen nog enkelglas en is het huis schots en scheef waardoor er ook veel tochtkieren aanwezig zijn. In hele oude huizen (vaak voor 1925) kan het zelfs zo zijn dat er geen spouwmuur aanwezig is.

    Bij deze oude woningen gaat er veel warmte verloren via de gevel, ramen en kieren. In dit geval heeft isolatie een enorme impact op jouw gasrekening.

    2.3.2 Woningen gebouwd tussen 1975 en 1982

    Huizen die gebouwd zijn tussen 1975 en 1982 zijn soms niet of matig geïsoleerd. Vaak hebben deze woningen al wel spouwmuurisolatie en soms zelfs dakisolatie, maar de kwaliteit van de isolatie en het materiaal is zeer matig. Ook kan je checken of je enkelglas in je huis hebt.

    Ondanks dat je huis misschien al deels geïsoleerd is valt er nog veel te winnen. Door bijvoorbeeld je dak en/of vloer beter te isoleren kan je enorm besparen op je energierekening.

    2.3.3 Is jouw woning gebouwd tussen 1983 en 1991?

    Woningen die gebouwd zijn tussen 1983 en 1991 zijn vaak volledig geïsoleerd. Zo hebben ze vaak al spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie. Maar ook voor deze woningen geldt dat de isolatiewaarden vaak nog laag liggen en er zeker nog het een en ander verbeterd kan worden. Door moderne isolatie aan te brengen zal ook jouw energierekening aanzienlijk verlagen.

    Ook kleine klusjes zoals radiatorfolie kunnen nog wat verbeteren.  

    2.3.4 Moderne woningen na 1992

    Woon jij in een relatief nieuw huis dat gebouwd is na 1992? Dan is jouw huis vaak al goed geïsoleerd. Deze woningen beschikken over goede spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie en zijn voorzien van triple glas.  

    In dit geval hoef je vaak niet meer aan de slag met isolatiemateriaal. Wel kan je je huis nog verduurzamen door bijvoorbeeld zonnepanelen of een hybride warmtepomp aan te schaffen.

    2.4 Wat ga ik isoleren?

    Er zijn drie isolatieklussen die de grootste invloed hebben op je energierekening: dakisolatiespouwmuurisolatie en vloerisolatie. Als jouw woning dit nog niet heeft, of matige isolatie heeft op deze plekken, dan zijn dit dé klussen die je als eerste aan moet pakken.

    2.4.1 Dakisolatie

    Ook door middel van dakisolatie bespaar je veel energie en geld. De warmte stijgt immers op en verlaat je huis via je dak. Gemiddeld verlies je 30% van de warmte in je woning via je dak wanneer je geen of matige dakisolatie hebt.

    Een voordeel is dat je de binnenkant van je dak vrij eenvoudig zelf kan isoleren. En met onze stappenplannen lukt het je zeker. Op deze pagina ontdek je alles over dakisolatie: de verschillende materialen en welk soort isolatie het meest geschikt is voor jouw dak.

    2.4.2 Spouwmuurisolatie

    Een spouwmuur bestaat uit twee muren met een paar centimeter ruime ertussen (de spouw). Die ruimte kan je vullen met isolatiemateriaal. Helaas is dit geen klus die je zelf kan uitvoeren. Je hebt hiervoor altijd een professional nodig. Zij spuiten het isolatiemateriaal vanaf de buitenkant in je muren.

    2.4.3 Vloerisolatie

    Een andere klus die veel energie bespaart is vloerisolatie. De kou uit je kruipruimte wordt hiermee tegengehouden. De vloer isoleren kan je in veel gevallen zelf doen, maar is soms wat ingewikkelder als je weinig ruimte in je kruipruimte hebt. De vloer wordt vaak geïsoleerd met glaswol, pur of isolatiekorrels.

    2.5 Hoeveel energie bespaar je met deze klussen?

    Nu je weet welke isolatieklussen de meeste impact maken op jouw energierekening kunnen we gaan kijken hoeveel deze klussen besparen. We gebruiken hiervoor Milieu Centraal als bron. Dit is een voorlichtingsorganisatie (zonder winstoogmerk) om Nederland te verduurzamen en voor tweederde gefinancierd door de overheid. In onze ogen dus een zeer betrouwbare bron.

    Om een goede vergelijking te maken zijn we uitgegaan van een gemiddeld hoekhuis in Nederland dat nog geen isolatie heeft.

    Spouwmuurisolatie: een gemiddeld hoekhuis bespaart zo’n 400 kuub gas per jaar door de spouwmuren te isoleren (Milieu Centraal).

    Dakisolatie: een gemiddelde hoekwoning bespaart zo’n 420 kuub gas per jaar wanneer het van geen naar goede isolatie gaat (Milieu Centraal). Goede isolatie is in dit geval materiaal met Rd-waarde van minstens 3.5

    Spouwmuur: Een gemiddelde hoekwoning bespaart zo’n 130 kuub gas per jaar door een goede vloerisolatie (Milieu Centraal).

    Hoeveel kuub gas bespaar je met isoleren

    Je ziet dus dat je dak isoleren in principe het meeste oplevert, wanneer er nog niets geïsoleerd is in jouw huis. Maar is jouw dak matig geïsoleerd en je vloer nog helemaal niet, kan dit best andere cijfers opleveren. En woon je in een vrijstaand huis of in een tussenwoning geeft dit natuurlijk ook weer andere cijfers. Daarnaast heeft de keuze in isolatiemateriaal ook nog invloed op de besparing.

    2.6 Wat is de Rd-waarde van mijn isolatiemateriaal?

    Zowel het isolatiemateriaal zelf als de Rd-waarde van het materiaal heeft invloed op je besparing. De meeste mensen kennen de regel hoe dikker het isolatiemateriaal hoe beter. Toch gaat deze regel niet altijd op, omdat sommige materialen een hogere Rd-waarde hebben en dus beter isoleren dan andere. Deze materialen kunnen dus dunner zijn en toch een hogere isolatiewaarde hebben.

    De Rd-waarde geeft dus eigenlijk aan hoe goed het materiaal isoleert. Hoe hoger de Rd-waarde hoe beter het materiaal isoleert en hoe meer je kan besparen.

    In Nederland noemen 3,5 een goede Rd-waarde voor dakisolatie. Wanneer je gaat isoleren wil je dus streven naar die 3,5 Rd. Voor spouwmuurisolatie hanteren we een Rd-waarde van 1,1 en voor vloerisolatie een Rd-waarde van 3,3 (Nederlandisoleert).

    Wanneer je woning dus al matig geïsoleerd is, kan je dus door de isolatiewaarden te verhogen nog meer besparen.

    2.7 Hoe hoog is de gasprijs per m3?

    En dan de vraag die natuurlijk alles bepalend is voor de uiteindelijke besparing op je gasrekening; hoe hoog is de gasprijs per m3? Dit is de prijs die je betaalt per kubieke meter gas en het uiteindelijke bedrag op je rekening. Dat de gasprijzen onlangs enorm zijn gestegen heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat jij nu dit artikel doorspit.

    De gasprijzen lagen in 2021 rond de € 0,80 per m3. Eind 2022 en begin 2023 liggen deze prijzen rond de € 3,17 per m3. Hoeveel jij precies betaalt per m3, ligt aan het contract dat je hebt met je energieleverancier.

    Daarnaast heeft de overheid door de hoge prijzen een prijsplafond ingesteld voor 2023. Dit houdt in dat het maximale tarief van € 1,45 per m3 wordt gerekend tot een gebruik van 1.200 kuub gas per jaar. Verbruik je meer dan 1.200 kuub dan ga je over de rest van het gas de prijs betalen die in je energiecontract staat.

    Als we weer uitgaan van de eerdere tabel van Milieu Centraal met het gemiddelde gasverbruik per woningtype (2 personen) dan zie je dat de meeste mensen in Nederland al gauw boven die 1.200 kuub gas zitten.

    We nemen de gemiddelde gasprijs van € 3,17 (dit is de gemiddelde gasprijs in december 2022 vergeleken tussen 20 aanbieders) (overstappen.nl). 

    Type woning

    Gasverbruik per jaar

    Kosten tot 1200 m3

    (€ 1,45 per m3)

    Kosten na 1200 m3
    (€ 2,20 per m3)  

    Appartement

    1228 m3

    € 1.740

    € 61,60

    Tussenwoning

    1624 m3

    € 1.740

    € 932,80

    Hoekwoning

    2056 m3

    € 1.740

    € 1883,20

    Twee-onder-een-kap

    2199 m3

    € 1.740

    € 2197,80

    Vrijstaand

    2561 m3

    € 1.740

    € 2994,20

     

    3. Hoeveel geld bespaar ik met dakisolatie?

    Nu we alle vragen beantwoord hebben kunnen we gaan rekenen. Omdat dakisolatie het meeste oplevert gaan we uit van deze klus en dat je deze zelf uitvoert. We hebben een aantal voorbeelden berekend met cijfers uit dit artikel.

    Tussenwoning isoleren

    Situatie 1: Oude tussenwoning 1940 – 100m2  

    Binnen 1,5 jaar terugverdiend!

    Oppervlak huis

    100 m2

    Oppervlak dak

    36 m2

    Isolatie aanwezig

    Geen

    Glas

    Enkelglas

    Verbruik gas

    1624 m3

    Gasrekening per jaar

    € 2672

    Kosten dakisolatie

    € 25,50 m2

     

    Je woont samen in een oude tussenwoning van ongeveer 100 m2. Er is nog geen isolatie aanwezig en je woning heeft nog enkelglas. Je verbruikt gemiddeld 1624 m3 gas per jaar en met de huidige gasprijs van € 2,20 per m3 en het prijsplafond komt je gasrekening op € 2672 per jaar.

    Volgens Milieu Centraal bespaar je door je schuine dak te isoleren van binnenuit zo’n 338 m3 gas per jaar. Dit betekent dat je gas verbruik van 1624 m3 naar 1286 m3 per jaar gaat. Hierdoor betaal je geen € 2672 maar € 1928,40 per jaar. Dit is een besparing van € 743,60 per jaar.

    De kosten van een schuin dak isoleren met glaswol liggen rond de € 25,50 per vierkante meter, geschatte grote dak is 36 m2. In dit geval zou je dus ongeveer € 918 kwijt zijn om je dak te isoleren. Dit betekent dat jij de investering er binnen 1,5 jaar uit haalt.

    Hoekwoning isoleren


    Situatie 2: Hoekwoning 1980 - 120m2

    Binnen 1 jaar terugverdiend!

    Oppervlak huis

    120 m2

    Oppervlak dak

    40,44 m2

    Isolatie aanwezig

    Matig tot redelijk

    Glas

    Dubbelglas

    Verbruik gas

    2056 m3

    Gasrekening per jaar

    € 3623

    Kosten dakisolatie

    € 25,50 m2

     

    Je woont samen in een hoekwoning uit 1980. Je woning is al deels matig tot redelijk geïsoleerd en je hebt dubbelglas. De woning is 120 m2 en verbruikt gemiddeld zo’n 2056 m3 gas per jaar. Hierdoor ligt de gasrekening op € 3623 per jaar met de huidige gasprijs van € 2,20 en het prijsplafond.

    Volgens Milieu Centraal ga je dan met dakisolatie zo’n 525 m3 gas besparen per jaar. Dit betekent dat je verbruik van 2056 m3 naar 1531 m3 gas per jaar gaat. Hierdoor bespaar je € 1155 per jaar.

    Je gasrekening is gedaald van € 3623 naar € 2468 per jaar. De kosten van een schuin dak isoleren liggen rond de € 1031. Dit betekent dat jij de investering er binnen 1 jaar alweer uit hebt.

     

    Vrijstaand huis isoleren

    Situatie 3: Vrijstaand huis 1995 – 180 m2

    Binnen 6 jaar terugverdiend! 

    Oppervlak huis

    150 m2

    Oppervlak dak

    50,55 m2

    Isolatie aanwezig

    Matig tot redelijk

    Glas

    Dubbelglas

    Verbruik gas

    2561 m3

    Gasrekening per jaar

    € 4734

    Kosten dakisolatie

    € 25,50 m2

     

    Je woont samen in een moderne vrijstaande woning van 150 m2. De gevel en vloer zijn al goed geïsoleerd, ook heeft je huis al dubbel glas. Je dak is redelijk geïsoleerd, maar je wilt dit verbeteren dus een hogere Rd-waarde behalen.

    Je gasrekening ligt nu op € 4734 (gasprijs van € 2,20 incl. het prijsplafond) per jaar met een verbruik van 2561 m3 gas per jaar. Door je dak een hogere isolatiewaarde te geven bespaar je 147 m3 per jaar. Hierdoor bespaar je maar liefst € 223 per jaar. Je gasrekening daalt van € 4734 naar € 4511.

    De investering voor het isoleren van je dak ligt rond de € 1289 Hierdoor heb jij de investering er binnen 6 jaar weer uit.

    Gemiddeld verdien je dakisolatie binnen 2 jaar terug!

    Zoals je hebt kunnen lezen verdienen de meeste huishoudens binnen twee jaar hun investering in dakisolatie terug. Maar zelfs bij grotere huizen waar ook een grotere investering voor nodig is, verdien je je dakisolatie nog binnen 6 jaar terug. Kortom beginnen met isoleren is dus echt de moeite waard en je verdient je investering echt terug!

    Wil jij weten hoe je deze klus moet aanpakken? Start dan onze keuzehulp en ontdek precies welke isolatiematerialen passen bij jouw wensen.

    Bestel je isolatiemateriaal

    Bestel nu je isolatiemateriaal en krijg alles voor de klus in één keer thuisbezorgd. Begin vandaag nog met isoleren en besparen!

    Naar de shop

    Hulp nodig bij het kiezen van de beste materialen voor jouw huis?

    Vul jouw situatie in en wij helpen je met de beste klus én het berekenen van de materialen. Jij hoeft alleen nog maar te bestellen en je kan direct aan de slag!

    Jouw Huis
    Samen kiezen we welke materialen passen bij jouw huis en situatie
    Jouw afmetingen
    We helpen je met het berekenen van het oppervlakte dat je gaat isoleren
    Jouw kluspakket
    We zorgen dat je precies weet welke materialen je nodig hebt

    Wees als eerste op de hoogte van de nieuwste klussen, aanbiedingen en klustips. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!