De nadelen van EPDM dakbedekking tegenover bitumen dakbedekking

De nadelen van EPDM dakbedekking tegenover bitumen dakbedekking
Hoewel EPDM (Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer) een populaire keuze is vanwege zijn duurzaamheid en flexibiliteit, heeft EPDM nadelen. Hier zijn de zeven grootste nadelen van het gebruik van EPDM dakbedekking. Maar lees ook alles over de voordelen!

Shop nu EPDM dakbedekking

Kosten

De initiële aanschafprijs van een EPDM dak kan hoger zijn dan andere dakbedekking zoals bitumen. Dit maakt het minder aantrekkelijk voor klanten met een beperkt budget, ondanks de langere levensduur en lagere onderhoudskosten van EPDM dakbedekking op de lange termijn.

Esthetiek van EPDM dakbedekking 

EPDM is meestal alleen beschikbaar in zwart, wat kan leiden tot esthetische beperkingen. Het zwarte oppervlak kan er minder aantrekkelijk uitzien op zichtbare delen van gebouwen, en kan ook bijdragen aan een verhoogde hitte-absorptie, wat is in warmere klimaten.

Een van de andere nadelen van EPDM dakbedekking is dat het niet altijd strak kan worden aangebracht. Hierdoor krijg je kringels en vouwen in je EPDM. Als je dan vanuit je slaapkamer uitkijkt over je overkapping kun je je gaan storen aan het uitzicht.

Installatie van EPDM dakbedekking

Hoewel de installatie van EPDM het grote voordeel is tegenover andere materialen, vereist het nog steeds specifieke vaardigheden en zorgvuldigheid om te voorkomen dat het product scheurt of niet goed hecht. Onjuiste installatie van EPDM dakbedekking kan leiden ertoe leiden dat het dak niet waterdicht is.

Gevoeligheid voor olie en chloor

EPDM kan negatief reageren op bepaalde materialen, zoals oliehoudende producten. Dit betekent dat het niet altijd compatibel is met alle soorten dakbedekkingen en isolatiematerialen, wat beperkingen kan opleggen bij renovaties en reparaties van het dak.

Ook kan EPDM slecht chloor verdragen. Heb je een tuinhuisje dicht bij een zwembad? Dan kan je beter werken met andere soorten dakbedekking. Het chloor dat met de waterdamp opstijgt uit het zwembad kan je EPDM dakbedekking aantasten.

Mechanische beschadigingen

EPDM is relatief dun en kan gevoelig zijn voor mechanische beschadigingen. De juiste dikte folie is een weloverwogen keuze die samenhangt met hoe je het dak wilt gaan gebruiken. Wil je bijvoorbeeld zonnepanelen op je plat dak? Dan raden we aan om een dikke folie te kiezen van minimaal 1.2mm of te kiezen voor een ander soort dakbedekking.

Uitzetting en krimp van EPDM dakbedekking

EPDM kan onderhevig zijn aan uitzetting en krimp als gevolg van temperatuurschommelingen. Dit kan leiden tot spanningen in het materiaal, wat na verloop van tijd scheuren of het loslaten van de lijm kan veroorzaken.

Je kan hier rekening mee houden tijdens het aanbrengen van de dakbedekking, bijvoorbeeld door het eerst goed te laten rusten voor je het gaat installeren. Regelmatige inspectie en onderhoud zijn nodig om deze problemen te voorkomen.

Extreme weersomstandigheden

In vergelijking met bitumen kan EPDM minder goed bestand zijn tegen zijn voor bepaalde milieufactoren, zoals UV-straling en ozon. Hoewel het over het algemeen goed bestand is tegen weersinvloeden, kunnen langdurige blootstelling aan extreme omstandigheden de prestaties en levensduur van het product beïnvloeden.

EPDM nadelen tegenover de voordelen

Ondanks deze nadelen biedt EPDM ook vele voordelen, zoals een lange levensduur en uitstekende waterdichtheid, maar het is belangrijk om deze nadelen in overweging te nemen bij de keuze van de juiste dakbedekking voor specifieke projecten.

Wil je aan de slag gaan met het aanbrengen van EPDM? We hebben een uitgebreid stappenplan voor het leggen van EDPM dakbedekking op een overkapping, bijvoorbeeld boven je veranda. Je leest er alles over bij onze klussen.

Stappenplan bedek je dak met EPDM

Check dit stappenplan met klusvideo en ontdek hoe jij je dak bedekt met EPDM.

Bekijk het klusadvies