PIR vs. EPS: wat isoleert beter EPS of PIR-isolatieplaten?

Wat isoleert beter EPS of PIR-isolatieplaten?
Het isoleren van je huis is een noodzakelijke stap om energie te besparen en het wooncomfort te verhogen. Er zijn verschillende isolatiematerialen op de markt, waaronder EPS-isolatie (geëxpandeerd polystyreen) en PIR-isolatie (polyisocyanuraat). In dit artikel gaan we dieper in op het isoleren met PIR-isolatieplaten en EPS-platen, hun voordelen, toepassingen en vergelijking met andere isolatiematerialen.

 

PIR kan een hogere isolatiewaarde behalen dan EPS met dezelfde dikte. Je moet met EPS dus dikker isoleren om net zo goed te kunnen isoleren.

Bestel je PIR-isolatie

Wat is PIR?

PIR is een afkorting voor polyisocyanuraat. Het is een kunststof isolatiemateriaal dat in de vorm van hardschuim isolatieplaten verkrijgbaar is. Het is licht materiaal en heeft een groot isolerend vermogen. Een van de grootste voordelen van PIR-isolatie is dat je met relatief dun materiaal een hoge isolatiewaarde kan halen.

PIR-isolatie is meestal verkrijgbaar met een aluminium cachering en wordt daardoor gezien als dampdicht. PIR-platen zijn ook te koop als kant-en-klare oplossing. Op deze platen zit al een gipsplaat gelijmd.

Voor- en nadelen van PIR-isolatiemateriaal

PIR-isolatie biedt verschillende voordelen. Het is een relatief dunne plaat met toch een hele hoge isolatiewaarde. Hierdoor kan je met PIR eigenlijk altijd een goede thermische isolatie garanderen. Het is goed bestand tegen vocht, en dus geschikt voor het isoleren van vochtige ruimtes zoals badkamers. Ook als het om brandveiligheid gaat is PIR-isolatie geschikt isolatiemateriaal. In combinatie met de afwerking isoleer jij je huis tot brandklasse B. Nog een voordeel, PIR heeft een hoge druksterkte, waardoor het geschikt is voor het isoleren van vloeren en platte daken van buitenaf.

Voordelen:

  • Uitstekende isolatiewaarde met dun materiaal, uitstekende thermische isolatie

  • Ruimtebesparende oplossing

  • Licht materiaal dus makkelijk te verwerken

  • Meestal te verwerken zonder isolatiefolie

  • Ook verkrijgbaar met gipsplaten

  • Dampdichte aluminiumfolie bekledingen

  • Het is vochtbestendig door de dampdichte laag, dus geschikt voor het isoleren van vochtige ruimtes

  • Drukvast, dus geschikt voor het isoleren van vloeren

  • Brandwerend - brandklasse B in 'end use'

Nadelen:

  • Duurder dan sommige andere isolatiematerialen zoals glaswol

  • Isoleert niet goed tegen geluid

  • Niet flexibel, dus moeilijker te verwerken in lastige hoekjes


Wat is EPS isolatie?

EPS is een afkorting van geëxpandeerd polystyreen en is beter bekend als piepschuim. Het materiaal bestaat uit 2% EPS parels en 98% stilstaande lucht. Hierdoor is het materiaal licht en heeft goede isolerende eigenschappen. EPS is verkrijgbaar in platen, maar ook in blokken of parels.

Voor- en nadelen van EPS-isolatiemateriaal

EPS biedt verschillende voordelen, zoals de goedkope prijs, het is vochtbestendigheid en de platen zijn licht van gewicht. Je kan met EPS dus isoleren in vochtige omstandigheden, zoals badkamers of keukens. Ook zijn de platen drukvast, dus geschikt voor vloerisolatie.

Voordelen:

  • EPS-isolatie is goedkoper dan PIR

  • EPS is ongevoelig voor vocht

  • Licht materiaal dus makkelijk te verwerken

  • Het is vochtbestendig door de dampdichte laag, dus geschikt voor het isoleren van vochtige ruimtes

  • Drukvast, dus geschikt voor het isoleren van vloeren

Nadelen:

  • Isoleert minder goed tegen geluid

  • Niet flexibel, dus moeilijker te verwerken in lastige hoekjes

  • Niet milieuvriendelijk geproduceerd

  • Lagere isolatiewaarde, dikker materiaal nodig voor een goede isolatiewaarde

  • Brandklasse C


PIR vs. EPS: wat is het verschil tussen PIR-platen en EPS-platen?

Hoewel je zowel met PIR als met EPS kan isoleren zijn er enkele belangrijke verschillen. PIR heeft over het algemeen een hogere isolatiewaarde dan EPS-isolatie. Dit betekent dat je dunner kan isoleren met PIR om dezelfde isolatiewaarde te behalen. Je kan dus ruimtebesparend isoleren.

EPS-platen zijn over het algemeen wat goedkoper dan PIR. Maar de PIR-platen hebben een aluminium cachering en door deze dampdichte laag heb je geen isolatiefolie meer nodig bij de verwerking ervan. Wat weer behoorlijk scheelt in de prijs.

Afhankelijk van jouw wensen en situatie kan je dus kiezen tussen PIR en EPS. Bij Hauster hebben we een voorkeur voor PIR-isolatie vanwege de vele voordelen. We gaan in dit artikel dan ook dieper in op PIR.

Maar wat is het verschil tussen XPS, EPS en PIR?

Wanneer je zoekt naar EPS en PIR, kom je ook vaak XPS isolatieplaten tegen, ook bekend als geëxtrudeerd polystyreen. XPS-platen hebben een gesloten celstructuur met een vlak oppervlak. De gesloten cellen maken de platen extreem drukvast, isolerend en vochtwerend. XPS lijkt het meest op EPS. Zowel XPS als EPS zijn vormen van polystyreen, maar waar EPS of geëxpandeerd polystyreen bestaat in op maat gesneden platen, geperste platen in een mal en losse bolletjes, is XPS of geëxtrudeerd polystyreen voornamelijk beschikbaar in vlakke platen.

EPS-isolatieplaten of PIR-platen kopen bij Hauster

PIR is een isolatiemateriaal van hardschuim. Het heeft een geringe dikte, weegt bijna niets en is gemakkelijk te verwerken. Bovendien hebben dunne PIR platen een hoge thermische isolatiewaarde, dus ideaal als je weinig ruimte beschikbaar hebt voor de materialen. Wil je extra snel werken? Kies dan voor de PIR gipsplaten. Deze worden voornamelijk gebruikt om alles strak af te werken.

PIR-isolatieplaten zijn verkrijgbaar in verschillende varianten, zoals PIR met aluminium laag of PIR gipsplaten. De keuze voor het type plaat hangt af van de specifieke eisen van het isoleren en het isolatieproject.

Bij Hauster zijn we erg fan van de PIR-platen en al zijn voordelen. Wij hebben dan ook alleen PIR-isolatie in het assortiment en geen EPS-isolatieplaten. We hebben zowel 'kale PIR' oftewel met alleen de aluminium laag, als PIR met gips voor een snelle afwerking. Beide soorten zijn in verschillende diktes verkrijgbaar.

PIR isolatieplaten kopen zonder cachering

PIR-isolatieplaten zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, bijvoorbeeld met aluminium cachering. Deze hebben uitstekende thermische eigenschappen en zorgen voor warmte isolatie. Afhankelijk van de toepassing en de gewenste afwerking, kan gekozen worden voor PIR-platen zonder cachering. Dit zijn bijvoorbeeld de PIR gipsplaten.

PIR isolatie kopen?

Bekijk het uitgebreide aanbod PIR isolatie in onze webshop. PIR met aluminium cachering of PIR met gips voor een kant-en-klare oplossing. En shop direct alle toebehoren erbij.

Naar de shop

Veelgestelde vragen

  • Wat is de isolatiewaarde van XPS, EPS en PIR?
    De isolatiewaarde van isolatiematerialen wordt uitgedrukt in de Rd-waarde. Hoe hoger deze waarde, hoe beter de isolerende eigenschappen van het materiaal. De meeste PIR-platen staan bekend om de hoge isolatiewaarde met relatief dun materiaal, bij EPS en XPS ligt de isolatiewaarde met dezelfde dikte lager. Je kan met een dunne plaat PIR dus een hogere isolatiewaarde behalen dan met EPS en XPS. Dit heeft te maken met de lambda-waarde.
  • Kunnen XPS, EPS en PIR-platen tegen vocht?
    Ja, alledrie de materialen kunnen goed tegen vocht. Dankzij hun gesloten celstructuur laten ze geen vocht door, waardoor ze hun isolerende eigenschappen behouden. PIR en EPS zijn geschikt in vochtbestendige ruimtes, terwijl XPS nog minder vocht doorlaat.
  • Zijn PIR-isolatie, EPS en XPS geluidsisolerend?
    Hoewel PIR, EPS en XPS primair ontworpen zijn voor thermische isolatie, heeft het ook enige geluidsisolerende eigenschappen. Het kan bijdragen aan het verminderen van geluidsoverlast van buitenaf, maar lang niet zo goed als dat glaswol of vlasisolatie dat doet. Dus wil je echt isoleren tegen geluid? Dan zijn deze materialen niet de beste keuze.
  • Zijn PIR, EPS en XPS drukvast?
    Ja, alle drie de platen zijn drukvast. XPS heeft de meest hoge druksterkte. Maar PIR zowel EPS en XPS-isolatie zijn geschikt voor vloerisolatie.
  • Wat is het verschil tussen PIR en XPS-platen?
    XPS (geëxtrudeerd polystyreen) is een ander veelgebruikt isolatiemateriaal. In vergelijking met XPS-isolatieplaten heeft PIR-isolatie over het algemeen een hogere isolatiewaarde, waardoor ze dunner kunnen zijn om dezelfde isolatieprestaties te bereiken.
  • Waarom verkopen jullie geen EPS en XPS?

    Bij Hauster zijn we erg fan van de PIR-platen en al zijn voordelen. Wij hebben dan ook alleen PIR-isolatie in het assortiment en geen EPS-isolatieplaten of XPS-platen. De voordelen van PIR zijn dusdanig groot, dat wij denken dat je eigenlijk altijd een betere keuze maakt door voor PIR te kiezen.