Wat isoleert beter glaswol of PIR?

Wij krijgen vaak de vraag welk isolatiemateriaal beter isoleert, glaswol of PIR?
Wij krijgen vaak de vraag: wat is beter PIR of glaswol?
In feite isoleren beide materialen even goed, alleen bij glaswol heb je wat dikker materiaal nodig. Om een Rd-waarde van 4,5 te halen heb je glaswol nodig tussen de 14 en 16 centimeter dik. Bij PIR-platen heb je maar 10 centimeter nodig om dezelfde Rd-waarde te behalen. We leggen je het uit in deze video.
PIR-isolatie vs. glaswol

1. Thermische isolatie
PIR-isolatie heeft als onderscheidend voordeel ten opzichte van andere isolatiematerialen dat het met relatief dun materiaal toch een hele hoge isolatiewaarde (Rd-waarde) kan behalen. De isolatiewaarde oftewel Rd-waarde geeft aan hoe goed een materiaal thermische isolatie biedt. Het betekent dus dat PIR-platen efficiënter zijn in situaties waar ruimte beperkt is of waar dunne isolatielagen gewenst zijn, zoals bij een vloer of wand.
Dat PIR zo'n hoge isolatiewaarde kan halen heeft te maken met de lambda-waarde. De lambda-waarde geeft aan hoe goed het isolatiemateriaal warmte geleidt. Hoe lager deze waarde, hoe minder warmte er door het materiaal heen gaat en hoe beter het isoleert.
De meeste isolatiematerialen hebben een lambda-waarde van rond de 0,035, dit levert een gemiddelde isolatiewaarde voor de dikte op. PIR-isolatie heeft een lambda-waarde van 0,022. Dit is echt een uitzondering onder de isolatiematerialen!
Glaswol (minerale wol) heeft verschillende lambda-waardes. Deze variëren tussen de 0,037 (redelijk) en de 0,031 (beste onder de glaswol). Zelfs de beste glaswol heeft dus nog een behoorlijk verschil in lambda-waarde met PIR-isolatie.
Kortom, met PIR kan je met veel dunnere isolatie een hogere isolatiewaarde behalen dan met glaswol.
Ter verduidelijking onderstaande tabel met isolatiemateriaal van dezelfde dikte:
Isolatiemateriaal |
Dikte |
Rd-waarde |
Lambda-waarde |
PIR |
10 cm |
4,5 |
0,022 |
Glaswol (Ursacoustic) |
10 cm |
2,7 |
0,037 |
Glaswol (Puretec) |
10 cm |
3,2 |
0,031 |
2. Vorm & flexibiliteit
Naast de dikte en de bijbehorende Rd-waarde zijn er ook andere factoren die de keuze tussen glaswol en PIR kunnen beïnvloeden. Zoals het materiaal zelf. PIR-platen zijn stijf en niet flexibel. Ze zijn verkrijgbaar in platen van 60 x 120 cm. Hierdoor zijn de PIR-platen makkelijk te stapelen en hebben ze een hogere druksterkte, waardoor ze geschikter zijn voor gebruik onder dakbedekking, vloeren of in gevels. Een nadeel hiervan is dat ze moeilijker te plaatsen zijn in beperkte ruimtes met veel lastige hoekjes, leidingen en ramen.
Glaswol is een flexibel materiaal dat eenvoudig kan worden geïnstalleerd in verschillende toepassingen, zoals een hellend dak, kruipruimtes of wanden. Het is zacht en daardoor makkelijker te vormen in lastige hoekjes en rondom leidingen. Glaswol is verkrijgbaar in platen en in rollen waardoor er voor vele toepassingen de juiste vorm beschikbaar is.

3. Akoestische isolatie
Het flexibele materiaal van glaswol is niet alleen handig in hoekjes, het isoleert ook beter tegen geluid. BGlaswol is beter in akoestische isolatie dan PIR-isolatie vanwege de meer open, flexibele structuur die geluidsgolven beter kan absorberen.
De stijvere PIR-platen hebben een dichte, gesloten celstructuur, wat betekent dat het geluid minder goed kan opnemen en minder goede geluidsisolerende eigenschappen heeft. Glaswol heeft dus veel meer akoestische eigenschappen dan PIR-isolatie.
Zoek je naar akoestische isolatie? Dan is glaswol isolatie een duidelijke winnaar.
4. Brandveiligheid
Naast warmte isolatie, vorm en geluidsisolatie kan je de keuze, glaswol of PIR ook laten afhangen van de brandveiligheid. Glaswol isolatie, is zoals de naam al doet vermoeden gemaakt van glaswol en is praktisch onbrandbaar. Het krijgt brandklasse A1 (de hoogste categorie).
PIR-isolatie zit daar net onder in brandklasse B. Dit betekent niet dat PIR niet brandveilig is, en zeker met de juiste afwerking zijn beide materialen veilig om toe te passen in je huis.
Lees hier meer over de brandveiligheid van PIR.
5. Vochtige ruimtes
Als een na laatste vergelijken we de twee isolatiematerialen als het gaat om het isoleren van een vochtige ruimte. Beide isolatiematerialen zijn bestand tegen vocht en daardoor geschikt voor het isoleren van een badkamer.
Wanneer je een vochtige ruimte gaat isoleren zoals een badkamer, dan moet je deze ruimte altijd dampdicht maken. Bij glaswol doe je dat met een dampdichte folie, zoals de Miofol 125AV dampdichte folie. Deze werk je helemaal luchtdicht af met een aluminiumtape.
PIR heeft al een dampdichte laag door de aluminium cachering die om te plaat zit. Je hebt dus geen losse folie meer nodig. Ook deze werk je luchtdicht af met een aluminiumtape.
Door het goed luchtdicht af te werken voorkom je dat er vocht in de constructie en in het isolatiemateriaal komt.
6. Kosten
Tot slot de kosten van glaswol-isolatie versus PIR-isolatie. Glaswol staat bekend als goede isolatie voor een lage prijs. Het isolatiemateriaal staat bekend als het goedkoopste soort isolatiemateriaal.
PIR is daarentegen wat duurder, maar behaalt dus ook een hogere Rd-waarde per dikte (zie punt 1).
Isolatie |
vanaf prijs per m2 |
Rd-waarde |
Glaswol |
€ 2,99 |
1,35 |
PIR |
€ 9,66 |
1,80 |
Glaswol of PIR-platen: welk isolatiemateriaal moet ik kiezen?
Wat het beste isolatiemateriaal is voor jou, hangt geheel af van je wensen en van wat je gaat isoleren. Glaswol of PIR, het zijn totaal verschillende isolatiematerialen. Beide isolatiematerialen kunnen een goede isolatiewaarde behalen. Voor projecten waar ruimte beperkt is en de hoogst mogelijke isolatiewaarde vereist is, kan je het beste kiezen voor PIR. Wil je akoestisch isoleren en heb je ruimte genoeg om te isoleren? Dan is glaswol de juiste keuze.
Concluderend kan je voor PIR-platen kiezen als:
- Wanneer je een hoge isolatiewaarde wilt bereiken met een geringe dikte
- Wanneer je het belangrijk vindt dat er zo min mogelijk ruimte verloren gaat
- Wanneer stijve platen handiger zijn dan flexibel materiaal, zoals bij een vloer of plat dak aan de buitenzijde
- Wanneer je niet akoestisch wilt isoleren
- Wanneer je PIR netjes afwerkt voor de brandveiligheid
- Toepasbaar voor: schuin dak, vloer, wand, badkamer
Concluderend kan je voor glaswol kiezen als:
- Wanneer je een hoge isolatiewaarde wilt
- Wanneer je ruimte genoeg hebt om dikker te isoleren
- Wanneer flexibel materiaal handiger is dan stijve platen, zoals bij een schuin dak ruimtes met lastige hoekjes
- Wanneer je ook geluidsisolatie wilt
- Wanneer je kiest voor de hoogste brandveiligheid
- Toepasbaar voor: schuin dak, platte daken, vloer, wand, badkamer
Welk soort isolatie je ook kiest, wij helpen je verder. Twijfel je toch nog? Start onze keuzehulp en ontdek welk isolatiemateriaal het beste past bij jouw situatie. Of bestel direct PIR of glaswol in onze shop.