Wat te doen tegen vocht en schimmel in huis?

Wat te doen tegen vocht en schimmel in huis?
Vocht of schimmel in huis kunnen leiden tot vervelende problemen, zowel voor je gezondheid als voor de staat van je woning. Schimmels ontstaan vaak door een te hoge luchtvochtigheid, slechte luchtdoorstroming of een vochtprobleem, en komt vooral veel voor in oudere woningen met minder goede isolatie.


Om schade en gezondheidsklachten te voorkomen, is het essentieel om tijdig in te grijpen. In dit artikel leer je hoe je schimmel herkent, hoe schimmel ontstaat en welke maatregelen je kunt nemen om een vochtprobleem aan te pakken. Met de juiste aanpak kun je effectief schimmel en vocht in je huis voorkomen. Voorkom schimmel in huis!

Wat zijn schimmels en waar komen ze voor in huis?

Schimmels zijn micro-organismen die overal in de natuur aanwezig zijn. Ze komen in veel verschillende vormen voor, waaronder gisten en paddenstoelen. Schimmels vermenigvuldigen zich via sporen die zich in de lucht verspreiden en via een open raam of deur in huis terechtkomen. Ze groeien vooral goed in vochtige en warme omgevingen.

Hoe ontstaat schimmel dan in huis? Schimmels in huis ontstaan dus ook vaak voor op plekken waar het vochtig is, weinig ventilatie is, en waar de temperatuur relatief hoog is. Schimmels kunnen worden herkend aan de kleur en zwarte plekken op de bakstenen muren of het plafond. Veelvoorkomende plekken waar schimmel kan groeien zijn: badkamers, keukens, kelders, garages of schuren.

Schimmels in huis kunnen een probleem zijn, omdat ze niet alleen oppervlakken beschadigen, maar ook de luchtkwaliteit aantasten en gezondheidsklachten kunnen veroorzaken, zoals allergieën, ademhalingsproblemen en irritaties aan de ogen of huid.

Oorzaken van schimmel in huis

Schimmel in huis ontstaat door de aanwezigheid van (te veel) vocht in een bepaalde ruimte. Condensatievocht, doorslaand vocht en opstijgend vocht zijn de oorzaken van schimmel in huis. Condensatievocht ontstaat door afkoeling van de warme lucht, doorslaand vocht komt door vochtproblemen in de gevel en optrekkend vocht door vocht in de bodem. Vochtige lucht, langdurig vochtig en klamme ruimtes zijn ideale omstandigheden voor schimmels.

  • Hoge luchtvochtigheid: schimmels gedijen goed in een vochtige omgeving. Als de luchtvochtigheid in huis constant hoog is (boven 60%), bijvoorbeeld door onvoldoende ventilatie of door activiteiten zoals koken, douchen of drogen van was binnenshuis, kunnen schimmels zich snel ontwikkelen.
  • Slechte ventilatie: wanneer een huis slecht geventileerd is, blijft vocht langer in de lucht hangen. Dit vocht kan neerslaan op koude oppervlakken, zoals muren en ramen, waardoor een vochtige omgeving ontstaat waarin schimmel kan groeien.
  • Condensatie: condensatie ontstaat wanneer warme, klamme lucht in aanraking komt met koude oppervlakken (zoals ramen of slecht geïsoleerde muren). Dit vocht kan zich ophopen en een ideale omgeving vormen voor schimmelgroei.
  • Lekkages: waterlekkages van bijvoorbeeld daken, muren, leidingen of kranen kunnen zorgen voor vochtige plekken waar schimmel snel kan groeien. Vooral als deze lekkages niet direct worden opgemerkt of gerepareerd.
  • Koudebruggen: koudebruggen zijn plekken in de constructie van een gebouw waar warmteverlies optreedt, zoals bij hoeken, naden of slecht geïsoleerde muren. Deze koude plekken kunnen condensatie veroorzaken, wat de groei van schimmel bevordert.
  • Slechte isolatie: gebrekkige isolatie kan leiden tot temperatuurverschillen in huis, wat condensatie en daarmee schimmelgroei bevordert. Vooral in oudere huizen met slechte of verouderde isolatie komt dit veel voor.
  • Opstijgend vocht: dit is een vochtprobleem waarbij grondvocht via de fundering en muren omhoog trekt. Dit komt vooral voor in oudere huizen met slechte of geen waterkering. De constante aanwezigheid van vocht in de muren biedt ideale omstandigheden voor schimmels.
  • Overstromingen of wateroverlast: als een huis getroffen wordt door een overstroming of wateroverlast, blijven er vaak langdurig vochtige plekken achter die moeilijk volledig droog te krijgen zijn, wat schimmelgroei kan stimuleren.


Hoe herken je schimmel in huis?

1. Zichtbare vlekken

Schimmel manifesteert zich vaak als donkere, verkleurde plekken of zwarte vlekken op muren, plafonds, vloeren en in hoeken van kamers. Afhankelijk van het type schimmel kunnen de vlekken variëren in kleur:

  • Zwart: Zwarte schimmel is het meest voorkomend en vaak te vinden in vochtige ruimtes zoals badkamers of kelders. Vaak zie je zwarte schimmels ook bij kitranden in de badkamer.
  • Groen: Soms komt groene schimmel voor, bijvoorbeeld op muren of plafondtegels.
  • Wit of grijs: Witachtige of grijze schimmel komt ook voor, vooral op houten oppervlakken of isolatiemateriaal.


2. Muffe geur

Een van de meest herkenbare tekenen van schimmel, vooral als het niet direct zichtbaar is, is een aanhoudende muffe lucht of vochtige geur. Deze geur kan vooral aanwezig zijn in ruimtes waar we slecht ventileren zoals kelders, achter meubels of in kasten.

3. Vochtige plekken of condensatie

Doorslaand vocht of vochtige plekken op muren, plafonds of ramen kunnen een voorbode zijn van schimmel. Als er regelmatig condens op ramen staat of vochtige plekken op muren verschijnen, kan dit wijzen op vochtig omstandigheden dat schimmelgroei bevordert. Als je vochtplekken op muren of plafonds ziet, bijvoorbeeld door lekkages of opstijgend vocht, is er een grote kans dat er schimmel in de buurt is. Vooral als deze plekken na verloop van tijd niet opdrogen.

4. Afbladderende verf of behang

Schimmel kan ervoor zorgen dat verf of behang loslaat of begint af te bladderen. Dit gebeurt vaak op plekken waar vocht zich heeft opgehoopt, zoals in badkamers, keukens of achter meubels die tegen een koude buitenmuur staan.

5. Gezondheidsklachten

Hoewel dit niet altijd direct duidelijk is, kunnen schimmelsporen gezondheidsproblemen veroorzaken of verergeren. Mogelijke klachten zijn:

  • Irritatie van de luchtwegen (hoesten, niezen, verstopte neus).
  • Allergische reacties (rode of jeukende ogen, huidirritatie).
  • Astma-aanvallen of ademhalingsmoeilijkheden, vooral bij mensen met bestaande longproblemen.
  • Hoofdpijn of vermoeidheid zonder duidelijke oorzaak.

6. Beschadigde materialen

Schimmels kunnen materialen zoals hout, stof, papier, en zelfs gipsplaten aantasten. Als je merkt dat deze materialen zacht, verkleurd of versleten zijn, kan dit een teken zijn van schimmelgroei.

Wat te doen bij schimmel in huis?

Heb jij al schimmel in je huis, schimmel in de muur of schimmel op het behang? Dan kan je de schimmelplekken bestrijden met speciale schimmelwerende schoonmaakmiddelen.

Schimmel in huis heeft eigenlijk altijd te maken met vocht. Vochtbestrijding is dus de manier om schimmel te lijf te gaan. Isoleren en ventileren zijn dan de oplossingen.

Heb je veel last van optrekkend vocht? Dan kan je in erge gevallen de gevel impregneren of een makkelijkere oplossing, bepaalde planten langs je buitenmuur te planten die vocht opnemen.

Hoe voorkom je schimmel in huis?

Als je schimmel in huis wil voorkomen, moet je ervoor zorgen dat de schimmels geen aanleiding hebben om zich te hechten. Een gemakkelijke manier om een vochtprobleem en dus ook schimmel te voorkomen, is door ventilatiesystemen te laten installeren. Goede ventilatie kan al veel problemen voorkomen. Een goed geïsoleerde leefomgeving zorgt voor droge ruimtes. Goed ventileren, droge lucht en droge ruimtes zijn essentieel om schimmel te voorkomen. Schimmelwerende verf of muurverf kan ook helpen om schimmel te voorkomen.

1. Mechanisch ventilatiesysteem

Een goed ventilatiesysteem voorkomt een hoop vochtproblemen. Ventileren is heel belangrijk in het voorkomen van schimmelvorming in huis, omdat het helpt de luchtvochtigheid onder controle te houden en een frisse luchtstroom in ruimtes te bevorderen. Door goed te ventileren wordt vochtige lucht naar buiten afgevoerd en droge, frisse lucht naar binnen gebracht. Dit helpt om de luchtvochtigheid te verlagen, waardoor de omstandigheden voor schimmelgroei minder gunstig worden. In ruimtes zoals de badkamer, keuken en wasruimte ontstaat vaak vocht door douchen, koken en wassen. De boel lekker doorluchten met mechanische ventilatie voorkomt dat de vocht in de lucht blijft hangen.

2. Schimmelwerende muurverf

Schimmelbestendige verf is een speciaal ontwikkelde verf die helpt om de groei van schimmel op muren en plafonds te voorkomen. Deze verf bevat schimmelwerende (antifungale) stoffen die schimmelgroei actief tegengaan, waardoor het ideaal is voor vochtige ruimtes of plekken waar schimmelvorming een veelvoorkomend probleem is. Je kan muren behandelen met deze schimmelwerende verf met waterafstotende eigenschappen. Dit betekent dat ze voorkomen dat water of vocht in de verflaag trekt, je geeft je muur dus meteen een waterdichte beschermingslaag.

3. Goede isolatie

Goede isolatie is een must bij het voorkomen van schimmel in huis. Isolatie helpt schimmelgroei in huis te behandelen en voorkomen door temperatuurverschillen te verminderen, vochtproblemen te beperken en de kans op condensatie te verkleinen. Goede isolatie zorgt ervoor dat de temperatuur in huis beter gereguleerd wordt. In slecht geïsoleerde woningen ontstaan er vaak koudebruggen, dat zijn plaatsen in de woning waar warmte sneller verloren gaat. Dit kan leiden tot koude plekken, waar vocht zich kan ophopen en schimmel kan groeien.

Condensatie ontstaat wanneer warme, klamme lucht in aanraking komt met koude oppervlakken, zoals slecht geïsoleerde muren, vloeren of ramen. Deze condens vormt vochtige plekken waar schimmel gemakkelijk kan groeien. Goede isolatie zorgt ervoor dat muren en ramen minder koud aanvoelen, waardoor de kans op condensvorming en daarmee op schimmelgroei afneemt.

Shop meteen je isolatiemateriaal

Isoleer tegen schimmel in huis

Probeer eerst zelf de adviezen tegen schimmels goed op te volgen en zorg voor een goed geïsoleerd huis. Je kan wel schimmel bestrijden, maar als je niet goed isoleert en ventileert dan is de kans dat er opnieuw schimmel ontstaat vrij groot.

Wil je je woning optimaal beschermen en een gezond binnenklimaat behouden? Ontdek dan ons uitgebreide assortiment isolatieproducten en voorkom vocht- en schimmelproblemen voorgoed. Ga vandaag nog aan de slag en zorg voor een comfortabel, schimmelvrij huis!

Isoleer je dak!

Op onze website vind je uitgebreide stappenplannen en klusvideo's voor verschillende klussen voor dakisolatie. Isoleer bijvoorbeeld met glaswol, PIR of een alles-in-één-systeem.

Ontdek onze klussen