Wat zijn spijkerflensdekens en hoe plaats je ze?

Wat zijn spijkerflensdekens en hoe plaats je ze?
Wil je een ruimte isoleren en wil je dat isolatie gemakkelijk te bevestigen is? Overweeg het gebruik van spijkerflensdekens. Dit is glaswol met een spijkerflens.


Extra gemakkelijk te bevestigen, relatief betaalbaar en een hoge isolatiewaarde. Wat zijn spijkerflensdekens en hoe plaats je ze? We gaan het je allemaal uitleggen in dit artikel.

Shop glaswol met spijkerflens

Wat zijn spijkerflensdekens?


Een spijkerflensdeken is isolatiemateriaal op een rol die je gemakkelijk kunt afrollen en toepassen om een ruimte te isoleren. De glaswol is aan één zijde bekleed met een aluminiumfolie dat direct geldt als een damp- en luchtscherm. Het aluminium heeft een dampdichte functie. Deze dampremmende laag voorkomt dat vocht de isolatie binnendringt. Bij deze rol heb je dus geen folie meer nodig. De aluminium rug steekt aan beide kanten een paar centimeter uit, dit wordt een flens genoemd. Zo breng je de glaswol gemakkelijk aan. De glaswol met de flensen kan je gemakkelijk vastnieten op je balken.

Toepassingen van spijkerflens isolatie

Spijkerflensdekens kunnen toegepast worden in verschillende situaties. Glaswol met een dampremmende aluminiumfolie is geschikt voor het isoleren van een hellend dak zoals een berging of zolder, maar ook toepasbaar op plafond of in een verdiepingsvloer.

Glaswol met spijkerflens is vaak 60 centimeter breed, als je balken verder uit elkaar liggen dan kan je de flensen niet vastnieten en hebben de spijkerflensdekens geen voordeel ten opzichte van 'kale' glaswol.

Bij een dampdicht dak kan je beter kiezen voor kale glaswol met een klimaatfolie. De aluminium laag van de spijkerflens werkt ook al als dampdichte laag en dat zal in deze situatie voor vochtproblemen zorgen.

Voordelen van het gebruik van spijkerflensdekens

Het gebruik van spijkerflensdekens heeft verschillende voordelen. Het product is efficiënt, gemakkelijk in gebruik, geeft thermische isolatie en heeft een dampremmende functie. De dikte van het spijkerflens product geeft optimale verwarming en vermindert geluidsoverdracht.

Voordelen van glaswol met spijkerflens

Er wordt meestal gebruikgemaakt van spijkerflens met glaswol, maar er bestaat ook steenwol met een spijkerflens bijvoorbeeld. Glaswol met spijkerflens wordt veel gebruikt in de bouw vanwege de makkelijke toepasbaarheid en vele voordelen. We sommen de voordelen voor je op van glaswol met spijkerflens.

  • Isolatie en dampdichte folie met spijkerflens in één. Hierdoor heb je geen dampscherm meer nodig bij het verwerken van de isolatie.

  • Glaswol met spijkerflens heeft een hoge dichtheid en een laag warmtegeleidingsvermogen, waardoor het een effectieve isolatiemethode is. Het houdt warmte vast en verhoogt de energie efficiëntie.

  • Glaswol met spijkerflens isolatie is flexibel en makkelijk toepasbaar voor het isoleren van wanden, daken en vloeren. Het is bovendien lichtgewicht, waardoor het gemakkelijk te vervoeren en te verwerken is.

  • Spijkerflens glaswol heeft aan één zijde een strook brandwerend materiaal en kan hiermee de verspreiding van vuur vertragen. Dit draagt bij aan de veiligheid van een ruimte of gebouwen.

  • Naast thermische isolatie biedt spijkerflens glaswol isolatie ook akoestische isolatie. Spijkerflens isolatie met glaswol werkt tevens als geluidsisolatie. Dit is bijvoorbeeld een ideale keuze voor kantoren en bedrijven.

  • Glaswol met spijkerflens is door de flensen extra gemakkelijk te bevestigen en relatief betaalbaar.

Bestel je glaswol met spijkerflens

Ga naar onze shop en bestel glaswol met spijkerflens. De glaswol is aan één zijde bekleed met een aluminiumfolie dat direct geldt als een damp- & luchtscherm. Bij deze rol heb je dus geen folie meer nodig. En door de flensen bevestig je het extra gemakkelijk.

Shop nu

Eenvoudige installatie met spijkerflensisolatie

 

De spijkerflensen van dit isolatiemateriaal maakt het installatieproces eenvoudig en zorgt voor een stevige bevestiging van de isolatiematerialen. Door het volgen van de juiste stappen kun je spijkerflens isolatie gemakkelijk installeren tegen schuin dak.

  • Ter voorbereiding: draag geschikte beschermingsmiddelen om irritaties tegen te gaan, zoals handschoenen en een veiligheidsbril. Zorg dat je alle ruimte hebt om de spijkerflensisolatie aan te kunnen brengen.

  • Meten is weten: knip of snijd de juiste afmetingen van het isolatiemateriaal af. Zorg dat er geen ruimte of kieren zijn tussen de isolatie waardoor warmteverlies kan ontstaan.

  • Spijkerflens plaatsen: Plaats de flens van de spijkerflensdeken tegen de te isoleren constructie en maak de flensen vast op de houten balken met een tacker en nieten of spijkers.

  • Naden afplakken: zorg bij gebruik van meerdere spijkerflens dekens dat ze elkaar overlappen en de flensen strak over elkaar heen vallen. Plak de overlappen dicht met aluminiumtape.


Eigenschappen glaswol met spijkerflens

Thermische isolatie

In principe heeft een een spijkerflens geen invloed op de thermische isolatie. Het gaat uiteindelijk om het isolatiemateriaal dat op de rol zit. Deze bepaald natuurlijk hoe goed je isoleert. Hiervoor kan je kijken naar de Rd-waarde, dit is de isolatiewaarde die wordt behaalt met het materiaal. Met glaswol met spijkerflens van 12 centimeter dik, behaal je een Rd-waarde van 3. Hoe hoger de Rd-waarde, hoe beter de isolatiewaarde. Voor een schuin dak is een Rd-waarde van 3,5 de norm.

Ook kan je kijken naar de lambda waarde van een materiaal. Deze waarde geeft de warmtegeleidbaarheid van een materiaal aan. In dit geval geldt, hoe lager de lambda waarde hoe beter het materiaal isoleert.

Wel heeft de afwerking van je isolatiemateriaal invloed op de thermische isolatie. Je moet de naden tussen de verschillende stukken goed afplakken met aluminium tape om luchtlekken te voorkomen.

Geluidsisolatie

Ook voor geluidsisolatie geldt dat de spijkerflens zelf hier geen invloed op heeft. Maar glaswol biedt naast thermische isolatie ook goede geluidsisolatie. Het absorbeert geluidsgolven en vermindert zo geluidsoverdracht tussen ruimtes, waardoor je geniet van een rustige leefomgeving. Ideaal in kantoor- en bedrijfsruimtes of ruimtes waar muziek gemaakt wordt.

Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid van spijkerflens

Over het algemeen worden zowel glaswol als steenwol als redelijk duurzaam en milieuvriendelijk beschouwd in vergelijking met sommige andere isolatiematerialen, maar het is belangrijk om specifieke productinformatie te raadplegen en mogelijk lokale milieucertificeringen en normen in overweging te nemen.

Spijkerflens wordt gemaakt van de materialen glaswol of steenwol. Glaswol met spijkerflens kan bestaan uit gerecycled glas, wat de milieuvriendelijkheid en duurzaamheid verhoogt. De productie van glaswol met spijkerflens vereist wel energie, maar gerecycled glas vermindert de behoefte aan nieuwe grondstoffen. Door het verminderen van je energieverbruik draag je bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot en daarmee aan een beter milieu.

Lange levensduur

Spijkerflens met glaswol zijn bestand tegen vocht en schimmelgroei, waardoor het een lange levensduur heeft. Steenwol heeft vergelijkbare duurzame eigenschappen als glaswol en is bestand tegen vocht, schimmelgroei en ongedierte, wat ook bijdraagt aan een langere levensduur. Steenwol wordt vaak geproduceerd met basalt, een overvloedige natuurlijke hulpbron. Het productieproces van steenwol vereist wel de nodige energie, maar steenwol kan recyclebaar zijn na gebruik. Het is dus een slimme keuze om dit isolatiemateriaal te gebruiken.

Spijkerflensdekens kopen? 

Bestel je glaswol met spijkerflens

Ga naar onze shop en bestel glaswol met spijkerflens. De glaswol is aan één zijde bekleed met een aluminiumfolie dat direct geldt als een damp- & luchtscherm. Bij deze rol heb je dus geen folie meer nodig. En door de flensen bevestig je het extra gemakkelijk.

Shop nu